Beeindiging ondersteuning microsof besturingssystemen

Beëindiging van de ondersteuning van Microsoft Server besturingssystemen

Vanaf 14 januari 2020 zullen een aantal serverproducten van Microsoft niet meer ondersteund worden door Microsoft (end of support). Dit houdt in dat Microsoft vanaf die datum geen beveiligingsupdates meer verstrekt voor deze besturingssystemen. Dat geeft vaak vragen bij gebruikersorganisaties, die we graag beantwoorden.

 De besturingssystemen waarbij de ondersteuning wordt beëindigd zijn:

Wat houdt de beëindiging van de ondersteuning in?

Alle Windows-producten hebben een levenscyclus. Deze cyclus start op de datum wanneer het product is uitgebracht en eindigt op de datum wanneer de ondersteuning van het product wordt beëindigd. Binnen deze levenscyclus zijn er belangrijke momenten waarop er updates en upgrades uitgevoerd moeten worden. Dit kunnen zowel grote als kleine updates zijn die gericht zijn op het verbeteren van de veiligheid, toegevoegde functionaliteit of het verhelpen van fouten in de software.

Een dergelijke levenscyclus geldt ook voor bovengenoemde besturingssystemen. In dit geval eindigt de levenscyclus op 14 januari 2020, waarna er geen upgrades en updates meer aangeboden en uitgevoerd kunnen worden. Belangrijk hierbij zijn de beveiligingsupdates: wanneer deze niet meer doorgevoerd worden, kan dit een IT gerelateerd bedrijfsrisico tot gevolg hebben.

Wat zijn de risico’s?

Doordat de ondersteuning wordt beëindigd, worden er dus geen beveiligingsupdates meer uitgebracht door Microsoft. Dit kan een serieus beveiligingsrisico veroorzaken binnen jouw organisatie. De machines waar je op werkt blijven wel werken, alleen beschikken deze over een verouderde en misschien zelfs onveilige software. Bijvoorbeeld omdat bestanden niet meer veilig kunnen worden opgeslagen op de server. Hackers kunnen hierdoor gemakkelijker toegang krijgen tot de systemen, wat kan resulteren in diefstal van bedrijfsgevoelige data.

Wat zijn de mogelijkheden?

Het is dan ook van belang dat een organisatie de levenscyclus van de gebruikte software goed in de gaten houdt. Nu de levenscyclus van de Windows Server editie afloopt, zijn er verschillende scenario’s mogelijk voor het vervangen of upgraden. De keuze van het scenario kan per organisatie verschillend zijn. We beschrijven hieronder een aantal voorbeelden:

Heb je een server die als hoofdzaak dient: het opslaan van bestanden? Dan zijn er meerdere opties:

Optie 1: het migreren van het bestaande server besturingssysteem naar Windows Server 2016 of 2019. Dit kan vaak ook aanleiding geven tot het vervangen of upgraden van de hardware.

Optie 2: een andere optie is migreren van de server(s) naar de cloud. Onze cloudoplossing iKantoor is hiervoor zeer geschikt. Met iKantoor hebben medewerkers altijd toegang tot het bedrijfsnetwerk. Lees meer informatie over iKantoor.

Optie 3: de derde optie is het migreren van de bestanden naar een online server van Microsoft Office 365.

Heb je een server die binnen de organisatie vooral wordt gebruikt als applicatie- en/of databaseserver, dan zijn er de volgende opties:

Optie 1: informeren bij de leverancier of zijn bedrijfssoftware beschikbaar is als webapplicatie. (SaaS). SaaS staat voor Software as a Service en is een cloudoplossing die steeds verder in populariteit groeit. Een SaaS-applicatie wordt in zijn geheel gemanaged en beheerd door de leverancier van de applicatie, er is geen eigen server meer voor nodig. Updates en bugfixes worden door de leverancier voor eigen rekening uitgevoerd.

Optie 2: het bestaande server besturingssysteem migreren naar Windows Server 2016 of 2019. Dit geeft meestal aanleiding tot het vervangen of upgraden van de hardware.

Optie 3: de server(s) laten migreren naar de cloud. Hiervoor is onze eerdergenoemde cloudoplossing iKantoor geschikt met als grote voordeel dat medewerkers plaats-ongebonden kunnen werken omdat zijn altijd toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk. Lees hier meer informatie over iKantoor.

Heb je een verouderde Exchange Server, dan is deze eenvoudig te migreren naar een online service van Microsoft Office 365.

Wat kunnen wij voor jouw organisatie doen?

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen op het moment dat Microsoft aankondigt dat een besturingssysteem niet meer wordt ondersteund. Het gaat immers om de veiligheid van de data en je IT-infrastructuur. Januari 2020 lijkt nog ver weg, maar voor je het weet is het zover en moet er nog van alles gebeuren voor de overstap. Nu actie ondernemen betekent straks het uitblijven van problemen. Wij jij graag ondersteuning bij een eventuele migratie naar Office 365, Windows Server 2016 of 2019 of de clouddienst van Brisk ICT? Wij helpen je graag!

Neem contact op

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+