Duurzaamheid en MVO

Duurzaamheidsbeleid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Duurzaamheid is voor Brisk ICT niet zomaar trend, nee, het is onze toekomst. En daar zoveel mogelijk naar handelen en leven, gaat dus verder dan alleen verpakkings- en restmateriaal inzamelen en scheiden voor recycling. Het gaat ook om de manier waarop we ons werk organiseren – en klanten helpen hun werkplekken zo duurzaam mogelijk in richten. 

Eerlijk is eerlijk: in de ICT-wereld staat de circulaire economie nog in de kinderschoenen. Circulair staat voor het hergebruik van hardware en grondstoffen. Thuis is het trouwens niet veel anders: wie heeft er niet een kastlade vol met verouderde mobiele telefoons, opladers en vooral kabels waarvan niemand nog weet waar ze voor bedoeld zijn of waren. Maar de verandering is in volle gang, hoewel we nog een lange weg te gaan hebben.

Duurzame toekomst

Brisk ICT wil samen met klanten in onze eigen leefomgeving stappen zetten richting die duurzame, CO2-neutrale en circulaire toekomst. Daarbij draait het om reductie, hergebruik en recycling. Dat betekent allereerst: zuinig omgaan met grondstoffen en energiebronnen. 

Apple: focus op duurzame innovatie

Goed om te weten is dat onze partner Apple flinke inspanningen levert als het gaat om duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk daarbij aan vermindering van de CO2-uitstoot, hergebruik van grondstoffen en innovatie van productieprocessen en producten.

De devices van Apple onderscheiden zich door een langere levenscyclus. Op basis van strenge betrouwbaarheidstesten zijn ze ontworpen voor duurzaam gebruik. Om die bruikbaarheid te waarborgen, verstrekt Apple regelmatig software-updates. Het beleid van Apple is om elk materiaal op basis van Material Impact Profiles te beoordelen op de impact die het heeft voor het milieu, de maatschappij en de wereldwijde toeleveringsketen.

Verder beschikt Apple over Daisy, een demontagerobot die snel en handig iPhone-materialen kan terugwinnen die andere recyclebedrijven niet vinden. Denk aan aluminium dat wordt hergebruikt voor MacBook Air.

Ook de energiezuinigheid van devices krijgt de volle aandacht. Zo is sinds 2008 het gemiddelde energieverbruik van Apple-producten met 70 procent verminderd. In 2016 was meer dan 99 procent van het papier dat Apple gebruikt voor verpakkingen gemaakt van bomen uit verantwoord beheerde bossen of van gerecycled materiaal. Met deze en andere maatregelen heeft Apple de CO2-voetafdruk verkleind en helpt het de eindgebruiker om de impact van zijn aanschaf voor het milieu zoveel mogelijk te beperken.

Voor meer informatie over het duurzaamheidsbeleid van Apple: https://apple.co/2TjYbQV

Wat doen we nog meer?

Lees hier waar Brisk ICT nog meer voor staat op gebied van duurzaamheid

Recycling

Als Brisk ICT kijken we kritisch naar het gebruik van verpakkingsmateriaal door fabrikanten en leveranciers. We spreken hen hierop aan wanneer we denken dat er milieuwinst te behalen valt. Bij inkoop kiezen we zoveel mogelijk voor grootverpakking, zodat voor de losse artikelen zo min mogelijk verpakkingsmateriaal nodig is. In overleg met klanten zorgen we voor de afvoer van verpakkings- en restmaterialen en gescheiden inzameling van papier en plastic voor recycling. 

Opfrisbeurt

De apparatuur die we leveren is doorgaans na een jaar of vijf jaar nog prima bruikbaar. Zeker na een grondige opfrisbeurt. Als het om Apple-devices gaat, hoor je in dit verband vaak de term ‘refurbished’ vallen. Het betekent dat MacBooks, iPads en iPhones een tweede leven krijgen. Het verschil met tweedehands is dat de leverancier de apparaten controleert, defecte onderdelen vervangt en soms zelfs een nieuwe laklaag laat aanbrengen. Brisk ICT kan ingeruilde apparaten zo’n opfrisbeurt geven, waarna ze bijvoorbeeld beschikbaar komen voor overname door medewerkers van klanten. Onnodig te zeggen dat dit positief uitpakt voor het milieu.

Werken in de cloud

Door de opkomst van de cloud is apparatuur langer bruikbaar, eventueel na een opfrisbuurt. Apps draaien immers in de cloud en data wordt online opgeslagen, waardoor de levensduur van devices wordt verlengd. Bovendien zijn eigen servers overbodig, met als resultaat besparing van energieverbruik en grondstoffenverbruik. Wist je dat de datacenters van Microsoft sinds 2022 volledig op groene (lees: hernieuwbare) stroom draaien?

Slim gebruik van Smartphone

Tegenwoordig kan bijna alles op de smartphone en medewerkers benutten die mogelijkheden volop. Als Brisk ICT stimuleren we daarom het gebruik van Microsoft 365 met onder meer de app-integraties Teams en OneNote. Medewerkers kunnen zo makkelijk (online) notities maken, agenda’s delen, videobesprekingen voeren en meer.

Microsoft 365

Met alle apps voor werken, plannen, presenteren en videobellen op één plek zorgt Microsoft 365 niet alleen voor betere samenwerking, maar ook voor minder papierverbruik en vervuilend wegverkeer.

Papierverbruik verminderen

Door minder papier te gebruiken kunnen we ontbossing tegengaan en bijdragen aan het behoud van ecosystemen in bossen. Dit besef wordt breed gedeeld, maar belangrijk is om er ook naar te handelen. Brisk ICT adviseert daarom dubbelzijdig te printen. Nog belangrijker: beperk de printmogelijkheden en geef niet alle medewerkers de autorisatie om te printen.

Remote-ondersteuning

Periodiek persoonlijk contact blijft belangrijk, maar voor ondersteuning aan klanten heeft Brisk ICT het helpdeskteam voor eerstelijnssupport uitgebreid met een team voor tweedelijnssupport. Hierdoor hoeft er minder support ter plaatse te worden uitgevoerd, dus minder verkeersbewegingen. Dit betekent minder CO2-uitstoot. Bovendien kunnen klanten sneller geholpen worden. Goed om te weten: medewerkers van Brisk ICT werken regelmatig vanuit huis.

Wat doen we zelf?

Natuurlijk zijn we als Brisk ICT blij met leveranciers en merken voor wie duurzaamheid hoog op de agenda staat: Apple, HP en andere aanbieders van ICT-apparatuur. Maar we proberen ook zelf ons steentje bij te dragen. Denk daarbij aan het afsluiten van apparatuur na een werkdag, het vervangen van de TL door LED-verlichting, het installeren van zonnepanelen en het zuinig omgaan met water.

Sponsoring

Als dienstverlener met sterke lokale en regionale wortels ondersteunt Brisk ICT diverse maatschappelijke projecten op het gebied van kunst, cultuur, sport en welzijn:

Nachtwacht Emmen

Voetbalverenigingen, fietsclubs

Ronald McDonald Huis Groningen

CliniClowns

Noordelijk Scheepsvaartmuseum Groningen

Vocaal Festival Annen

Brisk Recorder Quartet

Benieuwd wat Brisk ICT voor uw bedrijf kan betekenen?

Wij helpen u graag verder. Neem contact op via onderstaande knop.

Contact opnemen