Bereid je maar voor… MFA wordt standaard bij Microsoft

Vanaf maart 2024 zal Microsoft automatisch op alle 365-accounts Multi Factor Authenticatie (MFA) inschakelen. Dat is nodig, want veel organisaties gebruiken deze belangrijke beveiliging nog niet.

MFA beschermt je tegen phishingaanvallen door cybercriminelen. Met zo’n phishingaanval proberen ze via nietsvermoedende medewerkers inloggegevens te stelen. Als ze die binnen hebben, levert dat je organisatie veel narigheid, van hoge kosten tot imagoschade.

Het invoeren van MFA vraagt soms een investering. Bijvoorbeeld als niet iedereen een geschikte smartphone heeft. En er komt een extra stap om in te kunnen loggen. Sommige apparaten moeten anders worden ingesteld, bijvoorbeeld scanners die zelf kunnen mailen.

Gebruikt jouw organisatie nog geen Multi Factor Authenticatie? Laat je niet verrassen. Maak het nu alvast in orde en voorkom met MFA schade aan je bedrijf en aan het imago van je organisatie.

Alarmerende berichten

Veel organisaties leven in de illusie dat het hen niet zal overkomen. Er zijn zoveel bedrijven, waarom zouden criminelen juist jouw organisatie uitkiezen? Schrik niet… het is niet de vraag of je organisatie het doel van een phishingaanval wordt, maar wanneer.

Alarmerende berichten vanuit onze klanten laten het zien: iedereen komt vroeger of later aan de beurt. Daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Schade is enorm

Als criminelen inbreuk maken op de (bedrijfs)gegevens van je organisatie kan de schade enorm zijn. Denk aan financiële schade doordat je je gegevens vrij moet kopen, maar ook aan imagoschade en het verlies van vertrouwen bij klanten en leveranciers. Vooral op het gebied van phishing blijkt bij veel organisaties een zwakke plek te zitten. Je werkt immers met mensen, en die maken soms fouten.

Wat is MFA eigenlijk?

Multi Factor Authenticatie (soms noemen we het 2 factor authenticatie, 2FA) betekent dat een gebruiker (tenminste) 1 extra handeling moet verrichten om in te kunnen loggen. Alleen je mailadres en wachtwoord is niet meer genoeg. Je moet bevestigen dat jij het bent, door een code door te geven die een app op je telefoon maakt, of door in die app op een knop te drukken. Zo bewijs je dat jij wilt inloggen, en niet iemand anders. En bovendien zorgt de extra handeling voor een extra nadenkmoment, zodat je niet gedachteloos je gegevens prijsgeeft.

Waarom zet Microsoft deze stap?

Uit onderzoek van Microsoft zelf blijkt dat 98%  van de aanvallen waarbij criminelen inloggegevens proberen te stelen, door Multi Factor Authenticatie worden afgeslagen. Met de andere beveiligingsmaatregelen die Microsoft in zijn Business Premium heeft zitten, reduceert het standaard inschakelen van MFA op alle accounts de risico’s dus enorm. We maakten de verwoestende kracht van phishing onlangs nog mee bij een klant, gelukkig tijdens een security-check. Via een phishingmail kregen de ethische hackers binnen een dag toegang tot vitale bedrijfsinformatie.

Welke gevolgen heeft het standaard worden van MFA?

Microsoft heeft aangekondigd om met ingang van maart 2024 gefaseerd op alle accounts MFA in te gaan schakelen. Wanneer onze regio aan de beurt is, weten we vooraf niet. Je wilt natuurlijk niet verrast worden met het plotseling moeten instellen van de nieuwe beveiliging. Daarom raden we je aan om je er van tevoren van te verzekeren dat MFA op jouw accounts is ingeschakeld. Brisk ICT kan dat ook voor je doen.

Scan to e-mail werkt niet meer

Je scanner automatisch bestanden laten e-mailen werkt straks niet meer. Je apparaten kunnen zichzelf bij het inloggen immers niet via een extra app legitimeren. Daarom moet je hiervoor in je account een uitzondering op de MFA-regels instellen, zgn. ‘conditional access’. Die functie zit standaard in Microsoft Business Premium, wij adviseren je graag.

Indirecte kosten, voor bijvoorbeeld smartphones

Microsoft biedt MFA gratis aan voor alle Microsoft 365-accounts. Wel kunnen er indirecte kosten zijn. Bijvoorbeeld voor implementatie, of voor het beschikbaar stellen van de smartphones die nodig zijn om de Microsoft Authenticator-app te kunnen gebruiken. Wil je dat medewerkers zich op hun privé-telefoon kunnen identificeren voor toegang tot hun werkaccount, dan moet die daarvoor ingesteld worden.

Moet het echt?

Ja en nee. Microsoft maakt MFA standaard. Maar de ‘conditional access’ die je kunt laten instellen voor losse apparaten, kun je in principe ook laten inschakelen voor verkeer vanaf je kantoorlocatie. Brisk ICT kan ervoor zorgen dat, binnen de vereisten van veiligheid, er op kantoor niet steeds om extra authenticatie wordt gevraagd.

Waarom Brisk ICT inschakelen voor het inschakelen van MFA?

Hoewel er online handleidingen te vinden zijn om zelf MFA op je 365-account in te stellen, is het goed je te realiseren dat er voor organisaties aardig wat bij komt kijken om naar deze vorm van extra beveiliging over te stappen. Denk alleen al aan het geschikt maken van de smartphone van je medewerkers voor MFA. Bij Brisk ICT is dit, zoals altijd, in vertrouwde en vaardige handen.

Ten slotte: waar je het allemaal voor doet

Een deuk in je imago of een hap uit je vermogen… welke schade criminelen je ook berokkenen door het stelen van je inloggegevens; stel je voor dat je de salarissen niet kunt uitbetalen. Of dat je bij je leveranciers in het rood komt te staan. Alles wat je hebt opgebouwd kan door 1 stomme onnadenkendheid door je vingers glippen. Bij Brisk ICT zijn we daarom heel blij met de aangekondigde stap van Microsoft. Wil je meer informatie, of wil je dat wij MFA voor jou inschakelen? We helpen je graag. Bel onze consultants of neem contact met ons op via het contactformulier.