Windows 10: wel of niet overstappen?

Windows 10 is al een aantal maanden beschikbaar, sinds juli 2015 is de update uit te voeren. Toen deze nieuwe versie van het besturingssysteem uitkwam, hebben we afgeraden om de upgrade uit te voeren als uw PC onderdeel is van een bedrijfsnetwerk. Maar hoe staat het er na ruim een half jaar voor? Wat is de stand van zaken omtrent Windows 10 en is ons advies veranderd of hetzelfde gebleven?

Stand van zaken
Brisk ICT Groningen Windows 10 wel of niet updatenWindows 10 is inmiddels zeker een half jaar geleden gelanceerd, op 29 juli 2015. Sinds de lancering in juli zijn er een ruime 150 miljoen mensen die overgestapt zijn naar Windows 10. Het aantal zakelijke apparaten wat op Windows 10 draait ligt volgens Microsoft op 22 miljoen.

In de periode na de lancering liepen veel gebruikers tegen problemen aan tijdens of na de update. Inmiddels is dit een stuk minder het geval, na een update in november zijn de meest veelvoorkomende problemen door Microsoft opgelost.

Microsoft pusht Windows 10
Als u nog niet overgestapt bent met Windows 10 zal het u wellicht zijn opgevallen dat u steeds vaker de vraag krijgt of u wil upgraden naar deze versie van Windows. Microsoft pusht Windows 10 bij gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1. Bij gebruikers die automatische updates hebben aangezet, is Windows 10 sinds dit jaar een ‘Aanbevolen update’. Normaal gesproken worden deze updates automatisch uitgevoerd, bij Windows 10 hebben ze een uitzondering gemaakt en moet de gebruiker de update actief bevestigen of annuleren. Accepteer deze ‘aanbevolen update’ niet zomaar, maar raadpleeg eerst uw technisch consultant van Brisk ICT of dit al mogelijk is. Wilt u van deze melding af of wilt u voorkomen dat andere medewerkers hierdoor de update uitvoeren? Microsoft heeft inmiddels een methode bekend gemaakt om de melding uit te zetten. Hiervoor moet u echter wel in de registry werken, dus maak eerst een back-up. Lees hier de uitleg voor het uitzetten van de melding.

Enkele voordelen voor bedrijven
Veel van onze klanten werken met Windows 7, wat een goed, stabiel systeem is. We kunnen ons dan ook voorstellen dat u nog geen of weinig reden ziet om over te stappen naar Windows 10. Toch biedt deze versie enkele voordelen ten opzichte van Windows 7:

  • Windows 10 werkt op elk apparaat, zoals smartphones, tablets, laptops en desktops, en is het eerste besturingssysteem waarbij dit zo is. Uw medewerkers kunnen dus op elk apparaat dezelfde software en procedures gebruiken. Bepaalde apps uit de Windows Phone Store werken zowel op PC als op tablet en mobiel. Veel populaire apps zijn beschikbaar, maar we zien een toename van het aantal verkochte Surface tablets, dus verwachten we dat het aantal beschikbare apps verder zal toenemen. Dit maakt Windows 10 een interessant systeem: op alle apparaten kun u bij uw apps.
  • Microsoft zet volledig in op Windows 10 voor de komende jaren. Dit houdt in dat dit systeem gedurende de levensduur van uw apparaat steeds kosteloos bijgewerkt gaat worden door middel van updates. Windows-as-a-service noemt Microsoft het ook wel. Al kan het zijn dat Microsoft er in de toekomst wel een verdienmodel aan gaat hangen, voor nu lijkt het zo te zijn dat uw Windows gratis updates krijgt, pas als u een nieuw apparaat koopt moet u betalen voor Windows 10.
  • Omdat steeds meer apparaten overstappen op Windows 10, heeft dat positieve gevolgen voor de compatibiliteit met zowel hardware als software. Leveranciers van hardware en software kunnen immers niet achterblijven.

Deadline
De gratis update naar Windows 10 is een jaar beschikbaar en verloopt op 29 juli 2016. Om in aanmerking te komen voor deze gratis update moet u gebruiker van Windows 7, Windows 8.1 of Windows Phone 8.1 zijn. Laat uw beslissing om wel of niet te updaten echter niet afhangen van de gratis update, controleer eerst goed of al uw software en apparatuur wel geschikt is voor de update. Mocht u overwegen om over te stappen naar Windows 10 en gebruik te willen maken van de gratis upgrade, laat het ons dan tijdig weten, zodat het in de planning meegenomen kan worden.

Wel of niet updaten?
Voor privé gebruik durven we wel te zeggen dat de update naar Windows 10 inmiddels veilig is, sinds de update van november zijn de meest voorkomende problemen door Microsoft opgelost. Natuurlijk kan er altijd wat misgaan tijdens het upgraden, dus we raden aan om eerst een back-up te maken van uw systeem en bestanden. Mocht u na de update terug willen naar uw vorige Windows versie, dan kan dat altijd binnen een maand. Lees ook ons eerdere bericht hierover.

Windows 8
Windows 8 wordt niet meer ondersteund door Microsoft. Dit betekent dat gebruikers van Windows 8 geen software- en beveiligingsupdates meer ontvangen via Windows Update. U kunt gratis upgraden naar Windows 8.1, deze versie wordt door Microsoft nog tot begin 2018 ondersteund. Omdat Windows 8 in 2013 gelanceerd is, loopt u met deze update een stuk minder risico dat uw bedrijfsapplicaties niet meer werken dan met Windows 10.

Ons advies voor bedrijven
Update niet zomaar naar Windows 10. De kans is groot dat, zeker als u met wat oudere software werkt, bepaalde programma’s niet meer zullen werken omdat deze bedrijfsapplicaties Windows 10 nog niet ondersteunen. Naast de software moet ook de hardware Windows 10 aankunnen en loopt u het risico dat bepaalde randapparatuur, zoals uw printer, niet meer werkt. Wij adviseren dan ook om te wachten met de upgrade naar Windows 10 tot al uw software gegarandeerd werkt met dit systeem. Omdat Windows 7 nog tot 2020 ondersteunt zal worden door Microsoft, ligt er voor zakelijk gebruik geen druk op.

Kiest u er voor om te gaan upgraden naar Windows 10, begin dan met één pc. Op deze manier kunt u beoordelen wat de gevolgen zijn, of alle software en hardware goed werkt en of Windows 10 u bevalt. Plan deze actie tijdig en/of maak met uw technisch consultant van Brisk ICT hiervoor een afspraak.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+