Windows 10 upgrade, wat u moet weten

Windows 10 Brisk ICT GroningenOp woensdag 29 juli stelt Microsoft Windows 10 beschikbaar. Voor veel gebruikers zal het een gratis overstap betekenen. Maar voordat u direct uw systeem upgrade zetten wij graag een paar belangrijke overwegingen op een rijtje. 

Dat de upgrade via de Download Windows 10 app zal verlopen, is momenteel het enige we weten. Hoe compatibel Windows 10 zal zijn met verschillende versies van uw bedrijfssoftware weten we nog niet. Daarom adviseren we om niet direct de upgrade uit te voeren als de melding verschijnt dat Windows 10 voor u klaarstaat om te installeren. U ontvangt deze melding overigens alleen als u zich heeft aangemeld voor de upgrade en als uw Windowsversie voor de upgrade in aanmerking komt.

Dat Windows 10 gratis beschikbaar wordt gesteld voor veel gebruikers is nieuw voor Microsoft. Het heeft er alles mee te maken dat ze graag zo snel mogelijk zo veel mogelijk gebruikers willen laten overstappen. En veel gebruikers zullen dit ongetwijfeld inderdaad snel doen. Zakelijk gezien zal de overstap wat meer tijd nodig hebben, want de zakelijke versies van Windows zijn geen onderdeel van de gratis upgrade.

Geduld is een schone zaak
Even geduld hebben om over te stappen heeft ook zijn voordelen. Hoewel Windows 10 uitvoerig is getest komen er gegarandeerd nog kinderziekten naar boven. Daarom rolt Microsoft de upgrade naar Windows 10 ook niet gelijk naar iedereen uit, maar gefaseerd in een aantal weken of zelfs maanden. Eventuele problemen kunnen daarmee opgelost worden voordat iedereen de upgrade heeft uitgevoerd. Het kan dus zijn dat u nog niet direct op 29 juli kunt upgraden, maar pas (veel) later.

Waar u rekening mee moet houden is (exotische) randapparatuur. Mogelijk zijn hiervoor nog geen drivers beschikbaar of worden voor wat oudere apparatuur misschien nooit meer gemaakt. Verder is niet gegarandeerd dat alle apps die onder Windows 7 of 8 werken ook vlekkeloos werken op Windows 10. Windows 7 gebruikers moeten bovendien afscheid nemen van een aantal onderdelen. Zo verdwijnen de zelf in te stellen desktop gadgets met onder meer beurskoersen, de weersverwachting, een klok of een overzicht van de systeemprestaties. Ook Windows Media Center verdwijnt (Microsoft biedt wel een gratis app voor het afspelen van dvd’s aan).

Op de werkplek updaten?
Gebruikt u een Windows versie op uw werkplek die in aanmerking komt voor de upgrade, en maakt uw pc onderdeel uit van het bedrijfsnetwerk? Dan adviseren wij om de upgrade niet uit te voeren, maar dit door de systeembeheerder of door ons te laten doen. De kans bestaat dat niet al uw huidige (bedrijfs)software al werkt onder Windows 10, of dat er geen netwerkverbinding meer tot stand kan worden gebracht waardoor u het netwerk niet meer kunt benaderen. Het is altijd raadzaam om een van onze consultants om advies te vragen.

Privé upgraden naar Windows 10?
Gebruikt u thuis Windows en wilt u upgraden? Zorg dan altijd dat u eerst een goede back-up maakt van uw systeem en al uw bestanden. Controleer (bij de producent) of de versies van uw geïnstalleerde software, ook blijven functioneren onder Windows 10. Als het nodig is, upgrade dan ook die software naar de meest recente versie.

Heeft u iets meer geduld? Wacht dan even totdat er genoeg ervaringen van anderen zijn om te weten wat u kunt verwachten tijdens en na de upgrade.

Meer informatie en de 10 meest gestelde vragen zijn ook te vinden op de website van Microsoft

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+