
Wat is het verschil tussen een app en applicatie?
Zit er verschil tussen een ‘app’ en een ‘applicatie’ (programma)? Die vraag beantwoorden wij hier. Een applicatie (ook wel toepassing) is een computerprogramma. Voorbeelden van applicaties zijn Word (tekstverwerker), Excel (rekenblad) of Photoshop (fotobewerking). ‘App’ is de afkorting voor applicatie. Eigenlijk is een app dus hetzelfde als een applicatie. Of toch niet?
Een ‘app’ lijkt een aanduiding te zijn geworden van een (klein) programmaatje dat je op een smartphone of tablet installeert. Een programma voor op de computer noemen we een ‘applicatie’. Toch klopt deze definitie helaas niet, want op computers met macOS of Windows als besturingssyteem besturingssysteem kunnen ook app’s worden geïnstalleerd.
Wat de app vooral uniek maakt ten opzichte van de applicatie, is dat deze uit de ‘store’ komt van het ICT bedrijf dat het onderliggende besturingssysteem ondersteunt (Apple: App Store / Microsoft: Microsoft Store / Android: Google Play). De distributie van een app is daarom anders dan van een applicatie. Een applicatie kan rechtstreeks door de maker worden aangeboden aan de eindgebruiker, een app moet de maker in een app-store plaatsen.
Technisch gezien is een applicatie op een Windows computer terug te vinden op de harde schijf als een zogenaamde executable (.exe bestand). De app uit de Windows Store wordt anders opgeslagen en is niet in de, voor velen bekende, map ‘Program Files’ terug te vinden. Dat apps technisch anders zijn dan applicaties wordt ook duidelijk door de komst van Windows 10 S. Op deze voor het oog normale Windows editie draaien alleen app’s uit de Windows Store. Wil je toch applicaties installeren, dan dient Windows 10 S te worden upgradede naar Windows 10 (Pro).
Nog een andere uitleg bij app’s vs applicaties is dat de app doorgaans een beperkte functionaliteit hebben in vergelijk met een applicatie. Een app doet minder dan een applicatie wordt gezegd. Dit is wat ons betreft achterhaald. Zo zijn Edge (app) en Internet Explorer (applicatie) beide webbrowsers van Microsoft die beide nagenoeg dezelfde functionaliteit hebben.
Onze conclusie over het verschil tussen app vs applicatie: What’s in a name?