Waarschuwing: gevaarlijke spammail in omloop
Let op voor gevaarlijke spammail die in omloop is! Het gaat om e-mails die u als lezer niet als verdacht zou bestempelen omdat de mail er keurig uitziet en persoonlijk aan u is gericht. Zelfs de afzender en handtekening in de e-mail doet zich vaak voor als een betrouwbare en bestaande organisatie. Trap daar niet in! Internetcriminelen doen alsof om u te misleiden.
Deze foute e-mails bevatten linkjes of bijlagen die vaak op normale, onschuldige documenten lijken, zoals Word- of ZIP-bestanden. Door deze te openen loopt u groot risico dat uw computer besmet raakt met een virus en kan er grote schade toegebracht worden aan uw computer en bestanden. Let dus goed op voor u bijlagen opent van afzenders die u:
- Als persoon of organisatie niet kent
- Vreemd voorkomen of waarvan u geen mail verwacht
- Waarmee u geen zaken doet of niet eerder contact mee hebt gehad.
Wees alert!
Het openen van de ogenschijnlijk onschuldige bijlagen in deze e-mails kan grote gevolgen hebben. Het kan zorgen voor een virus op uw computer of u kunt te maken hebben met ransomware, zoals een Cryptolocker: een truc van hackers om geld te verdienen door met een script wat in de bijlage zit, gebruikersbestanden te versleutelen en deze pas tegen betaling weer vrij te geven. Omdat er vele varianten van ransomware in omloop zijn die mogelijk niet allemaal bekend zijn bij uw anti-virus aanbieder, kan het gebeuren dat ook uw virusscanner de mail er niet uithaalt. Wees zelf dus extra alert op verdachte mails en open verdachte bijlagen niet!
Waarschuw uw collega’s
Zorg ervoor dat niet alleen u hier waakzaam voor bent, maar dat ook uw collega’s ervan op de hoogte zijn en goed opletten voor ze de bijlagen in mails openen, ook als de afzender betrouwbaar lijkt.
Enkele tips
- Heeft u toch een bestand geopend en wordt er gevraagd om macro’s te activeren? Doe dit dan niet!
- Zorg er ook altijd voor dat u een back-up (niet op uw computer, zodat deze niet ook geïnfecteerd of vergrendeld wordt) heeft van uw belangrijke bestanden, om te voorkomen dat u alles kwijt raakt
- Geef gebruikers alleen toegang tot bestanden en schijven waar ze echt bij moeten. Wordt er dan toch een verkeerde bijlage geopend, dan blijft de schade mogelijk beperkt tot die bestanden en mappen.
Heeft u toch een verkeerde bijlage geopend?
Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, zodat we de schade kunnen beperken en de problemen (voor zover mogelijk) kunnen oplossen.