Waar moet u uw computer tegen beschermen?
Om duidelijk te maken waar u uw computer en bestanden tegen moet beschermen, zetten we de meest voorkomende varianten van malware op een rijtje en tips om te voorkomen dat uw computer hiermee besmet raakt. Het aantal manieren waarop hackers toegang tot bestanden proberen te krijgen is sterk toegenomen. Ransomware, phishing, cryptolockers, het zijn allemaal methodes die ingezet worden om ervoor te zorgen dat u geen toegang meer heeft tot uw bestanden.
Malware
Malware is de verzamelnaam voor software die verspreid wordt om toegang te krijgen tot computersystemen, gevoelige informatie te verzamelen of om systemen te verstoren. Hieronder vallen verschillende varianten, zoals ransomware, virussen en cryptolockers.
Ransomware
Met een programmaatje wordt uw computer, of de bestanden erop, geblokkeerd. Er wordt vervolgens om ‘losgeld’ gevraagd om de bestanden weer vrij te geven. Maar zelfs als u betaalt, leidt dit niet altijd tot vrijgeven van de computer. Vaak wordt de ransomware verstuurd als bijlage in een mail. Open nooit een bijlage of link in een mail waarvan u de ontvanger niet kent, als de mail van een ontvanger komt waar u geen mail van verwachtte of waar u nooit zaken mee heeft gedaan. Zorg er daarnaast voor dat u altijd een back-up van bestanden heeft, zodat u geen losgeld hoeft te betalen.
Cryptolocker
Cryptolocker is een ransomware die zich richt op Windows-computers. De software versleuteld alle belangrijke bestanden op uw computer, waardoor u deze niet meer kunt gebruiken. Als uw computer besmet is met de Cryptolocker, moet u betalen om de encryptie ongedaan te maken. De enige andere optie is een back-up terugzetten. De Cryptolocker verspreidt zich vooral via mails die er betrouwbaar uitzien en die vaak van grote organisaties lijken te komen. De mails zijn vaak gepersonaliseerd en bevatten een bijlage die de software bevat. Ook hier geldt dat u geen verdachte mails moet openen en dat u altijd een back-up van bestanden moet hebben
Phishing
Dit is een vorm van internetfraude, waarmee geprobeerd wordt om via mail achter bankgegevens te komen. Met een mail die er betrouwbaar uitziet en vaak van grote, bekende organisaties lijkt te komen, proberen de fraudeurs u naar een vals webadres te lokken. Hier wordt u gevraagd om bank- en privégegevens achter te laten. Vaak staat er in de mails die verzonden worden, dat u een factuur nog niet heeft betaald of dat er iets mis is met uw bankrekening. De fraudeurs doen zich voor als medewerker van de bank en proberen u zo te doen laten geloven dat veilig en noodzakelijk is om de gegevens in te vullen. De enige manier om phishing te voorkomen, is door goed op te letten voor u uw gegevens achterlaat of voor u op de link in de mail klikt. Banken vragen nooit om bank- of privégegevens via de mail.
Spam
Spam kennen we als ongewenste berichten, met name e-mails en reclameboodschappen op websites. Alhoewel spam voornamelijk voor veel ergernis zorgt, kan het ook zijn dat het bericht een virus bevat, dus ook hier geldt weer: open geen linkjes van ontvangers die u niet kent of waarvan u geen mail verwacht. Een oplossing om spam tegen te gaan is door gebruik te maken van een spamfilter.
Virus
Een virus is een schadelijk computerprogramma dat zich bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem nestelt. Het neemt schijfruimte en computertijd in beslag van de besmette computer, of kan zelfs schade aanrichten door bijvoorbeeld gevoelige gegevens te wissen of te verspreiden. Ook kan de gebruiker totale controle over de computer verliezen. Besmetting door een virus is grotendeels te voorkomen door een goede virusscanner.
Beveilig uw computer
Om uw computer en andere apparatuur optimaal te beschermen tegen bovenstaande malware, moet u aan drie zaken denken:
- Zorg ervoor dat al uw systemen en software up-to-date zijn;
- Maak een back-up van uw bestanden. U kunt dan altijd nog alles terugzetten en hoeft bijvoorbeeld geen geld te betalen aan frauders om weer toegang te krijgen tot uw eigen bestanden.
- Kies voor een goede virusscanner. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen betaalde en gratis anti-virusscanners.