Safer Internet Day: tips voor internetveiligheid

Vandaag, 7 februari, is het Safer Internet Day. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor internetveiligheid. Tegenwoordig een erg belangrijk onderwerp, gezien de toenemende mate van spam, fraude en hackers. Daarom geven wij u vandaag een aantal tips om veiliger te internetten.

Wijzig uw wachtwoorden
Uit onderzoek blijkt dat 42% van de mensen maar één wachtwoord gebruikt voor verschillende accounts. Ook wordt er nog te vaak gekozen voor een makkelijk wachtwoord. Maak het hackers niet te makkelijk en gebruik voor verschillende accounts verschillende wachtwoorden. Kies voor sterke wachtwoorden: maak een lang wachtwoord en gebruik cijfers, grote en kleine letters en symbolen. Er zijn veel password generators waarmee unieke, sterke wachtwoorden gegenereerd kunnen worden. Natuurlijk zijn deze lastiger te onthouden, maar dit probleem kan opgevangen worden door een goede password manager te gebruiken. Verder is het van belang om geregeld wachtwoorden te wijzigen.

Kijk uit met openbare Wifi-netwerken
Op steeds meer plekken kan gebruik gemaakt worden van openbare Wifi-netwerken, denk maar aan cafés, de trein of een restaurant. Heel handig om gauw even op social media te kijken of nog even te werken. Maar ook gevaarlijk: deze netwerken zijn over het algemeen niet veilig en het is dan ook risicovol om hier informatie te delen. Inloggen op accounts, internetbankieren, bedrijfsgevoelige informatie, doe dit vooral niet als u verbonden bent met een openbaar Wifi-netwerk. Gebruik liever uw 3G of 4G internet. Maakt u toch gebruik van openbare Wifi? Doe dit alleen voor zaken waarvoor niet ingelogd hoeft te worden en verwijder opgeslagen netwerken, zodat de volgende keer niet automatisch verbinding gemaakt wordt.

Virusscanner
Er is veel ransomware, spam en andere virussoorten in omloop. Via mail wordt steeds meer geprobeerd uw gegevens te achterhalen of uw bestanden te vergrendelen. Bescherm uw computer hiertegen door een goede virusscanner te installeren op uw apparaten. Kiezen voor een gratis of betaalde virusscanner? In deze blog gaan we in op de voordelen van een betaalde ten opzichte van een gratis virusscanner.

Ga voorzichtig om met data
Tegenwoordig wordt veel bedrijfsgevoelige informatie gedeeld via bijvoorbeeld mail of wordt het opgeslagen in de cloud. Zorg ervoor dat deze data niet door iedereen gelezen kan worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van encryptiesoftware.

Deel niet zomaar uw persoonlijke gegevens
Moet u bij een website persoonlijke gegevens achter te laten om bijvoorbeeld een product te kopen? Doe dit alleen als de website gebruik maakt van SSL om de verbinding te beveiligen. Met SSL wordt data die tussen de browser en server uitgewisseld wordt versleutelt (encryptie). Ook wordt door middel van server authenticatie gecontroleerd of de website daadwerkelijk verbinding maakt met de site waarmee men verbinding denkt te hebben. Een SSL-verbinding is te herkennen aan ‘https’ in plaats van ‘http’ aan het begin van de URL of aan het groene slotje.

Heeft u zelf een website waar bezoekers gegevens moeten invullen zoals e-mail, adresgegevens of inloggegevens? Zorg er dan ook voor dat u gebruik maakt van SSL om deze gegevens te beschermen.

Voorlichting voor gebruikers
Vaak wordt door werknemers gedacht dat ze veilig internetten en dat de IT-afdeling alles goed heeft beveiligd. Toch zijn er veel ontwikkelingen wat betreft cybercrime waar de IT-afdeling geen invloed op heeft. Denk aan phishing mails, ransomware, et cetera. Het is dus van belang om werknemers goed in te lichten over gevaren en mogelijke consequenties van internetgebruik. Door gebruikers voorlichting te geven over cybercrime en hoe ze hiermee om moeten gaan, worden ze zich bewuster van de gevaren en hebben ze de kennis in huis om veiliger gebruik te maken van internet.

Wilt u meer tips over internetveiligheid? We helpen u hier graag bij, neem vooral eens contact met ons op.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+