Review: MacBook Pro 15,4” met Touch Bar

Eind oktober presenteerde Apple de nieuwste versies van de MacBook Pro, die een opvallende toevoeging hebben: de Touch Bar. De nieuwe MacBook Pro-modellen zijn beschikbaar in de varianten 13,3” en 15,4”, beide met Touch Bar, daarnaast is er nog een goedkoper 13,3” model zonder Touch Bar. De modellen zijn aanzienlijk duurder geworden en de vraag is dan ook of je waar krijgt voor je geld. Tweakers heeft de MacBook Pro 15,4” uitgebreid getest en dit waren hun belangrijkste conclusies.

Uiterlijk en aansluitingen
brisk-ict-macbook-pro-touch-barDe MacBook Pro had al een aantal jaren geen redesign gehad. Dit nieuwe model is echter een stuk dunner en lichter (minstens 200 gram minder gewicht). De nieuwste MacBook Pro is verkrijgbaar in zilver en space grey. Een opvallende verandering is dat het kenmerkende, lichtgevende Apple-logo in de achterkant van het scherm weg is, dit is vervangen door een glimmend logo. Mede hierdoor kon Apple het scherm dunner maken.

Het 2016-model heeft een erg groot touchpad, twee keer zo groot als bij het vorige model. Omdat dit betekent dat je polsen tijdens het typen deels op het touchpad liggen, is het van belang dat de MacBook een goede polsdetectie heeft, om te voorkomen dat de muis verspringt en dingen aanklikt. Volgens Tweakers werkt de polsdetectie voorbeeldig en biedt de grootte van het touchpad ook zeker voordelen. Zo gaat het vegen met vier vingers gemakkelijker en daarnaast glijdt de vinger dankzij het glazen oppervlak goed heen en weer. Ook reageert hij bijzonder snel en accuraat.

Het toetsenbord wordt door Tweakers niet als positief ervaren. Het nieuwe model is qua behuizing, maar ook qua toetsenbord een stuk dunner geworden en dit leidt tot minder toetsentravel. Toetsen zitten erg dicht op elkaar waardoor je gemakkelijk een verkeerde toets indrukt, ook zijn de toetsen nauwelijks in te drukken.

De nieuwe MacBook Pro is voorzien van vier usb-c-poorten, een keuze die te maken heeft met de dunne behuizing, een gewone USB- of HDMI-aansluiting zou niet passen. Bovendien kunnen deze aansluitingen naast usb, ook HDMI- en Thunderbolt 3-signalen doorgeven, waardoor alle gebruikelijke randapparatuur aangesloten kan worden. Een tijdelijk probleem hierbij is wel dat hier voorlopig in de meeste gevallen nog een verloopkabeltje voor nodig is. In de toekomst zal dit veranderen, de verwachting is dat over enkele jaren alle randapparatuur voorzien zal zijn van een usb-c-aansluting, en dan zijn vier aansluitingen natuurlijk ideaal.

2001324497Touch Bar
De Touch Bar is de opvallendste vernieuwing van de MacBook Pro. Deze oledstrip zit op de duurdere 13” en op de 15”. De glazen balk vervangt de functietoetsen en de escapetoets, die behalve voor volume, helderheid van het scherm en toetsenbord eigenlijk bijna niet gebruikt worden. De Touch Bar moet deze ruimte beter benutten en toont, afhankelijk van de software die je op dat moment gebruikt, de meest logische functies. Alle Apple-software is al helemaal ingericht op het gebruik van de Touch Bar en ook derde partijen zoals Microsoft en Adobe hebben aangegeven dit mee te nemen in hun software.

Tweakers merkt dat ze de Touch Bar, als het nieuwe er wat vanaf is, weinig gebruiken, omdat het meestal makkelijker en sneller is om sneltoetsen of de grote touchpad te gebruiken, op die manier hoef je ook niet weg te kijken van het scherm. Wel zijn ze enthousiast over de vingerafdrukscanner, waarmee je snel kunt inloggen, software kunt installeren of gebruik kunt maken van Apple Pay als je al over deze mogelijkheid beschikt.

Specificaties
Het 2016-model van de 15,4″-MacBook Pro wordt standaard voorzien van een i7-processor van de Skylake-generatie. Dat is de i7-6700HQ in het instapmodel van 2700 euro, terwijl de duurdere uitvoering, van 3200 euro, voorzien wordt van een i7-6820HQ. Die laatste processor is niet alleen 100MHz sneller, maar beschikt ook over 8MB l3-cache, in plaats van de 6MB op de ‘instapper’. Verder is er standaard 16GB geheugen aanwezig en het is helaas niet mogelijk om de laptop te configureren met meer geheugen. Het instapmodel beschikt over een ssd van 256GB. De ssd is geen losse module meer, maar maakt deel uit van het moederbord. Apple maakt het onmogelijk om ssd’s te vervangen in de MacBook, dus er moet meteen voor de juiste grootte gekozen worden bij het kopen, meer opslag dan 256GB is echter een duur grapje. Wel is de opslag volgens Tweaker sneller, net als de gpu.

Scherm en accuduur
Uiteraard zijn ook de nieuwe modellen voorzien van Retina-schermen. De resolutie is 2880×1800 pixels, net als bij de vorige versie. Door het gebruik van een ips-paneel zou het scherm volgens Apple een hogere helderheid, meer contrast en een groter kleurbereik hebben. Uit metingen van Tweakers blijkt inderdaad dat de MacBook de hoogste helderheid heeft die tot nu top op een laptop gemeten is.

Apple claimt dat de nieuwe MacBook Pro tijdens browsen en film kijken een accuduur van tien uur heeft. Tweakers heeft dit getest met het continu afspelen van een 1080p-video en de accu houdt het, ondanks dat de accu kleiner is, tijdens deze test inderdaad tien uur vol. Bovendien is de accu een kwartier eerder vol dan de voorgaande modellen.

Conclusie
Tweakers zegt het lastig te vinden een conclusie te trekken over de 15”-variant, omdat er zowel veel plus- als minpunten zijn. Zo wordt het toetsenbord niet als prettig ervaren. Ook is de prijs erg verhoogd ten opzichte van de vorige modellen en upgrades zijn erg duur. Maar ook zijn er pluspunten. Het scherm is erg helder en hooft een hoog contrast. De accuduur houdt het twee uur langer vol dan de vorige variant, maar liefst tien uur. Hij is dunner en lichter en het grotere touchpad werkt prettig. De Touch Bar is een leuke toevoeging en de vingerafdrukscanner werkt vlot en praktisch, dus dit is een goede toevoeging. Verder vraagt Tweakers zich af of hij ook daadwerkelijk veel gebruikt zal worden door gebruikers en of het er echt voor zorgt dat je efficiënter werkt, omdat het je afleidt van het scherm en er voor veel van de functies al een sneltoets is of dat de touchpad gebruiken sneller is.

Tweakers geeft als eindoordeel een 7 voor de nieuwe MacBook Pro 15,4”, omdat er naast enkele minpunten wel voor pluspunten zijn, maar hier hangt zeker ook een prijskaartje aan. Lees de volledige review van Tweakers hier.

Koop hier uw MacBook Pro 15″ met Touch Bar

Bron: Tweakers

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+