Review: Apple 27 inch iMac met retina 5K-scherm

iMac5KApple producten zijn niet goedkoop en als je de prijs van de nieuwe 27 inch iMac met 5K-Retina-scherm hoort, sla je stijl achterover. Rechtvaardigt de hoge prijs de nieuwe mogelijkheden van deze iMac wel?

Als je voor Apple kiest, weet je dat het geen budget-klasse zal zijn. Maar met een startprijs van €2.629 maakt het bedrijf het wel erg bont. Voor dat bedrag krijg je een iMac die er van buiten precies hetzelfde uitziet als de minder dure varianten van hetzelfde model. Alleen een Retina scherm ontbreekt…

Betoverend mooi
Als je de iMac Retina aanzet, weet je waarvoor je betaalt: een verademing die vergelijkbaar is met de eerste keer dat je een hogeresolutiescherm op een tablet of telefoon zag. Met het blote oog zijn geen pixels meer waar te nemen en als je naar de hogekwaliteits foto’s kijkt, dan word je daadwerkelijk betoverd. Belangrijker nog is dat dit scherm een optimale werkomgeving biedt voor wie veel met hogeresolutie beeldmateriaal werkt. Want met een resolutie van 5120×2880 pixels heb je natuurlijk meer ruimte op je scherm en dat werkt prettiger. Je zou kunnen zeggen dat dit de perfecte accessoire is voor een goede spiegelreflex camera.

Wil je aan de slag met video – specifiek 4K – dan is deze nieuwe iMac de perfecte keuze. Hoewel het aanbod van schermen met 4K/ultra-hd-beeldkwaliteit snel groeit, is deze hoge resolutie erg prettig voor mensen die ook daadwerkelijk video in deze hoge kwaliteit monteren. Je kunt namelijk één-op-één-weergave van het videobeeld op het scherm hebben, terwijl je voldoende ruimte overhoudt voor alle menu’s en andere digitale gereedschappen die je nodig hebt.

Vlotte techniek
De iMac is gebaseerd op een moderne quadcore Intel Core i5- of i7-processor van de vierde generatie. Het scherm wordt aangestuurd door een videokaart uit de stal van AMD. Een AMD Radeon M290X met 2 GB werkgeheugen is standaard ingebouwd en als optie kun je kiezen voor een snellere M295X met 4 GB videogeheugen.

De opslag wordt verzorgd door een 1 TB Fusion drive – een combinatie van een harde schijf en een SSD – en tegen meerprijs kan dit gewijzigd worden in een 3 TB exemplaar. Je kunt ook kiezen voor een 256 GB tot  1 TB PCI-express SSD. Onder het luikje aan de achterkant vind je standaard twee geheugenmodules, goed voor 8 GB geheugen, maar dat kun je eenvoudig zelf aanpassen naar maximaal 32 GB. Aan de achterkant zijn ook twee snelle usb 3.0 en Thunderbolt 2- aansluitingen aanwezig.

Eigenlijk is hij goedkoop
Helaas is het niet mogelijk dit prachtige scherm in Target Display modus te zetten: met deze functie kun je normaliter het scherm van een iMac gebruiken als tweede scherm voor een andere Mac. Maar bij deze iMac is dat dus niet mogelijk en dat komt omdat het scherm intern al via twee DisplayPort-aansluitingen wordt aangestuurd. Als je een scherm met dezelfde resolutie zoekt, dan heeft Apple dus geen oplossing. Monitorfabrikant Dell echter wel. Die biedt hetzelfde LG Displaypaneel zoals deze wordt toegepast in deze iMac en dat is in feite de UltraSharp U2715K. Los kost dat Dell-scherm echter € 2.175 waardoor de prijs van deze iMac 27 inch Retina toch ineens heel erg meevalt…

Pluspunten:

  • Prachtig scherm

Minpunten:

  • Niet goedkoop
  • Target Display-modus ontbreekt

Bron: PCMWEB Magazine, januari 2015
Download het originele artikel

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+