Pas op: nieuwe ransomware vergrendelt harde schijf!

Let op: er is nieuwe ransomware in omloop die ervoor zorgt dat u geen toegang meer heeft tot de gehele harde schijf. De ransomware, die de naam Petya heeft gekregen, lijkt vooral gericht te zijn op bedrijven. Enkele weken geleden waarschuwden we u al voor spammail met gevaarlijke ransomware. Het openen van de bijlagen en links in deze mails kan grote gevolgen hebben!

In veel gevallen worden in dit geval e-mails verstuurd met een Dropbox-link naar een portfolio. Door op deze link te krijgen wordt echter een uitvoerbaar bestand gedownload wat de computer besmet. Petya zorgt voor een bluescreen bij Windows en manipuleert het Master Boot Record. Na een reboot zegt het systeem checks voor een foutcontrole uit te voeren, maar dit zorgt ervoor dat de malware uw systeem ontoegankelijk maakt. Voorkom dat dit bij u gebeurt en wees extra alert op verdachte mails van personen waar u geen mail van verwachte of die u niet kent. Ook virusscanners halen deze mails er vaak niet uit, omdat ze erg betrouwbaar en onschuldig lijken.

Toename aantal infecties
Uit statistieken blijkt dat er steeds meer ransomware-infecties zijn in de Benelux. Alleen al in februari zijn er meer infecties door ransomware in de Benelux dan de laatste zes maanden van 2015. Daarom waarschuwen we u nogmaals: wees alert en open niet zomaar linkjes of bijlagen!

Let op:

  • Wees alert op verdachte mails en open geen verdachte linkjes;
  • Zorg ervoor dat u altijd een back-up heeft;
  • Waarschuw uw collega’s over de ransomware Petya om te voorkomen dat zij de mail en inhoud openen.

Wilt u meer weten over ransomware, de gevolgen en waar u op moet letten? Lees dan ook ons vorige bericht over ransomware. Heeft u toch een verkeerde bijlage of link geopend? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op zodat we de schade kunnen beperken en de problemen (voor zover mogelijk) kunnen oplossen.

Bron: Tweakers

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+