Pas op: grootste phishingcampagne van dit jaar!

Volgens NOS is momenteel de grootste phishingcampagne van dit jaar in Nederland gaande. Het lijkt erop dat de informatie in de mails afkomstig is van LinkedIn-profielen, de zenders van de phishingmails hebben mogelijk door een hack profielinformatie gekoppeld aan mailadressen. Duizenden mensen hebben e-mails ontvangen met hierin een onschuldig lijkend, maar voor uw computer uiterst gevaarlijk bestand. Wees dus alert op verdachte mails en bijlagen! We geven u enkele tips en aandachtspunten voor het herkennen van deze mails en hoe u hiermee om moet gaan.

Gepersonaliseerde mails en bijlages
De e-mails worden over het algemeen verstuurd naar zakelijke mailadressen. De ontvanger wordt aangesproken met voor- en achternaam, in combinatie met beroeps- en bedrijfsgegevens. Hierdoor lijkt het een onschuldige, betrouwbare mail, maar niets is minder waar. In de mail wordt gevraagd om een openstaand bedrag te betalen, tevens wordt een Word-document bijgevoegd, een nep-factuur. De bestandsnaam bevat de voor- en achternaam van de ontvanger en de bedrijfsnaam, waardoor de bijlage betrouwbaar lijkt. Open dit bestand niet!

De inhoud van het document bestaat uit onleesbare tekens, waarmee de afzenders de ontvanger zover proberen te krijgen dat ze de macro’s inschakelen om de inhoud te kunnen zien. Dit activeert echter het malware-programma en wordt het virus geïnstalleerd op de computer. Daarom is het uitermate van belang dat u het document niet opent! Mocht u dit toch gedaan hebben, schakel de macro’s niet in.

Heeft u een mail ontvangen met een persoonlijke aanhef- en bijlage? Let voor u het bestand opent dan goed op of u:

  • De afzender van de mail kent;
  • Eerder zaken heeft gedaan of contact heeft gehad met de betreffende organisatie;
  • Een factuur verwacht van die organisatie. In de phishingmail wordt een bestelnummer en bedrag vermeld, dus controleer goed of u dit herkent.

Tips

  • Controleer goed of u de afzender kent en hier ook daadwerkelijk een factuur van verwacht;
  • Als u een phishingmail heeft ontvangen, verwijder deze dan zo snel mogelijk, ook uit uw prullenbak. Open de bijlage niet!
  • Heeft u toch een Word-bestand geopend en ziet u alleen maar onleesbare tekens? Activeer de macro’s dan niet! Hierdoor wordt het virus geïnstalleerd op uw computer;
  • Breng uw collega’s op de hoogte van deze phishingcampagnes, zodat ook zij goed opletten voor ze een bijlage openen.

Heeft u toch een verkeerde bijlage geopend? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op, zodat we de schade kunnen beperken en de problemen kunnen oplossen.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+