Ondersteuning en beveiliging van Windows XP en Office 2003 stoppen op 8 april.

Zorg dat u op tijd actie onderneemt om problemen te voorkomen.

Binnen veel organisaties wordt nog steeds gebruik gemaakt van systemen die draaien op Windows XP. Omdat Microsoft vanaf 8 april 2014 stopt met de ondersteuning en beveiliging van dit besturingssysteem, levert dit een reëel beveiligingsprobleem op. Systemen die draaien op XP blijven na deze datum wel gewoon werken, maar ze zullen kwetsbaar worden voor virussen en andere beveiligingsrisico’s.

Een virusscanner is niet genoeg
Doordat er voor XP geen beveiligingsupdates meer uitgebracht worden, is het voor nieuwe virussen en malware eenvoudiger om zich te verspreiden in de systemen. Dit is deels wel tegen te gaan met een goede virusscanner, maar ook die kan nou eenmaal niet alles tegenhouden.

Redenen om te upgraden
Doordat nieuwe beveiligingsgaten niet meer worden gedicht nemen de risico’s en kans op schade toe. Een aantal voorbeelden:

  • Bekend is dat hackers nu al diverse veiligheidslekken hebben gevonden, maar deze pas gaan inzetten zodra de ondersteuning stopt. Zo voorkomen ze dat de lekken weer gedicht worden en ze deze kunnen blijven gebruiken.
  • Windows XP is niet alleen een probleem voor de desbetreffende werkplek, maar voor het hele netwerk. Door via een hack op een Windows XP systeem naar binnen te komen, kan de rest van het netwerk ook gezien en mogelijk misbruikt worden.
  • Banken eisen dat u op een veilige PC werkt. Gebeurt dat niet en wordt er geld weggesluisd dan kunt u hier zelf verantwoordelijk voor worden gesteld en zal de bank u niets vergoeden.
  • Ook andere softwareleveranciers zullen na 8 april stoppen met het leveren van ondersteuning op hun product op een Windows XP systeem. Belangrijke software zoals Microsoft Office, boekhoudprogramma’s, en andere pakketten zullen geen updates en/of ondersteuning meer krijgen. Doordat voor andere programma’s ook geen updates meer worden verzorgd, zullen ook zij een beveiligingsrisico vormen. Het gevolg is dat de beveiliging voor uw systeem met Windows XP als een kaartenhuis in elkaar valt.

Onderneem actie voordat het misgaat
Stel een upgrade niet uit, want de eerste onopgeloste beveiligingsproblemen in XP zijn al gesignaleerd. U kunt uw systemen upgraden naar een nieuwere versie van Windows, maar in veel gevallen is het vervangen van het complete systeem (inclusief hardware) een aantrekkelijkere keuze. Brisk ICT kan u adviseren in wat de beste keus is voor uw organisatie. Ook de installatie en inrichting kunnen we voor u verzorgen. Daarmee weet u zeker dat uw systemen up-to-date en veilig zijn.

Heeft u nog systemen met Windows XP of Office 2003 en wilt u geen risico’s voor uw organisatie lopen? Neem dan contact met ons op. We denken graag met u mee naar oplossingen die passen bij uw systemen en bedrijfsprocessen.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+