Nieuwe ransomware in omloop

Na de grote aanval van WannaCry is er deze week een nieuwe wereldwijde ransomware aanval. De ransomware heeft de naam Petya gekregen en heeft met name in Oekraïne veel bedrijven getroffen, maar ook in Nederland zijn een aantal organisaties getroffen.

Er werd gedacht dat deze aanval WannaCry overtreft, maar volgens Microsoft valt de schade mee: er zijn minder dan 20.000 computers besmet, die voor een groot deel draaien op Windows 7. De aanval maakt gebruik van hetzelfde lek als WannaCry. Dit lek in Windows is door Microsoft verholpen, maar computers die nog niet deze update hebben uitgevoerd, zijn alsnog kwetsbaar.

Voorkom dat u getroffen wordt
Om te voorkomen dat u getroffen wordt door de Petya-ransomware of andere vormen van malware, is het van belang om:

  • Te zorgen dat u altijd de nieuwste updates van Windows uitvoert.
  • Een goede virusscanner aan te schaffen. Een goede virusscanner is up-to-date en zorgt ervoor dat ook de nieuwste varianten van malware meteen gedetecteerd worden. Een voorbeeld hiervan is ESET.
  • Zorg ervoor dat u altijd een (externe) back-up heeft van uw systeem of bestanden. Mocht u dan toch getroffen worden door malware en niet meer bij uw bestanden kunnen, dan kunt u altijd nog de back-up terug zetten.

In een eerder artikel zijn we dieper ingegaan op het beveiligen van apparaten tegen malware en virussen, wat met het oog op de Algemene Verordening Gegevensbescherming ook nog belangrijker wordt. Lees hier het artikel.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+