Microsoft Windows bestaat 30 jaar

Brisk-ICT-Windows-1.0Precies 30 jaar geleden, op 20 november 1985, bracht Microsoft de eerste versie van Windows uit. Windows 1.0 was het eerste grafische besturingssysteem van Microsoft en verving MS-DOS, een systeem wat met tekstcommando’s werkte. Alhoewel de muis al wel bestond, werd het gebruik hiervan pas echt groot bij de invoering van Windows 1.0. Inmiddels zijn we met Windows 10 al bij de 14e versie van het besturingssysteem en is er heel wat veranderd.

Door de jaren heen werd gewerkt aan betere graphics en een betere gebruiksomgeving. Ook ontstonden zaken die tegenwoordig nog steeds onderdeel zijn van Windows, zoals het configuratiescherm, bestands- en programmamanagemers en programma’s als Paint, Word en Excel.

Misschien wel de belangrijkste update was Windows 95. Deze versie, die uitkwam in 1995, was de eerste met een 32-bit-architectuur en het sindsdien onmisbare startmenu. Snelkoppelingen op het bureaublad waren voor het eerst mogelijk, net als de taakbalk die actieve programma’s weergaf. Bovendien was dit de eerste versie met Internet Explorer.

Microsoft heeft inmiddels 14 verschillende versies van Windows uitgebracht, waarvan sommigen erg populair werden, zoals Windows XP. Alhoewel deze versie in 2001 al uitkwam, wordt hij nog steeds veel gebruikt. Ook waren er enkele missers, zoals Windows ME of Windows Vista. Dit werd gelukkig goedgemaakt door de lancering van Windows 7 (2009).

De grootste verandering sinds Windows 95 kwam in 2012: Windows 8. In Windows 8 waren het startmenu en de startknop verdwenen. Alhoewel de nieuwe interface op tablets en smartphones misschien wel goed werkte, door gebruikers met pc’s werd deze versie niet goed ontvangen. Zeker het schrappen van de startknop viel niet goed.

Inmiddels is Windows 10 al uitgebracht, enkele maanden geleden. Het systeem is een stuk gebruiksvriendelijker dan Windows 8.1 of 8 en de vertrouwde startknop en het startmenu zijn weer terug. Na de vorige versie is het dan ook niet zo gek dat Windows 10 hard groeit in Nederland.

Bron: newsmonkey.be, nu.nl

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+