Microsoft verplicht Windows 8.1 Update

1.-Microsoft-verplicht-Windows-8.1 updateVorige week kwam Microsoft met de nieuwe update: “Windows 8.1 Update”. Tegelijk kwam Microsoft met de melding: wilt u beveiligingsupdates blijven ontvangen in de toekomst dan moet u eerst de Windows 8.1 Update installeren.

Microsoft heeft nooit eerder dit soort eisen gesteld. Maar wat we zien is een bedrijf als Microsoft die langzaam zijn voorwaarden bijstelt voor de toekomst.

Eerst even een opmerking over de terminologie van Microsoft. De laatste update heet “Windows 8.1 Update” – met een hoofdletter “U”. Microsoft heeft er dus simpelweg het woord “Update” achter geplakt. Het is in wezen gewoon een losse patch voor Windows 8.1 De patch, KB 2919355 is door Microsoft beschikbaar gesteld op 8 april – de 2e dinsdag van de maand. De patch is ook los te vinden via Windows update of voor de zakelijke markt via Windows Server Update Services (WSUS).

De eerste echte patch van Windows 8 kreeg de naam “Windows 8.1” De patch bevatte geen schokkende verbeteringen tegenover Windows 8, maar er waren vooral wat aanpassingen in de gebruikersvriendelijkheid voor de gebruikers die afhankelijk zijn van een muis en toetsenbord.

Windows 8.1 Update is geen service pack!
De installatie van een service pack bevat normaal gesproken patches en nieuwe feautures. Service packs worden ook uitvoerig getest voor dat ze uitkomen. Windows 8.1 was geen service pack maar ging wel door een lange testperiode en werd een jaar na de release van Windows 8 uitgebracht.

In de Microsoft product Lifecycle tabellen stelt Microsoft het volgende over “Windows 8.1”: Het valt binnen de zelfde lifecycle als Windows 8 en de ondersteuning eindigt op 10 januari 2023 echter, klanten hebben 24 maanden de tijd om te verhuizen naar Windows 8.1 om ondersteuning te blijven krijgen op het product.

Als klant hebt u natuurlijk de verwachting wanneer u Windows 8.1 installeert, u nog enige tijd ondersteuning krijgt op beveilingsupdates, maar dat is niet zo! Het feit is namelijk: vanaf 13 mei 2014 is het niet meer mogelijk om beveiligingsupdates te krijgen voor Windows 8.1. Het is dus aan te raden om voor die tijd de update “Windows 8.1 Update” te installeren.

Op het moment van schrijven heeft Microsoft bekend gemaakt dat klanten met Windows 8 Enterprise nog 3 maanden extra krijgen om de Windows 8.1 Update te installeren. De ondersteuning op de Enterprise variant verloopt dan op 12 augustus 2014.

Dus wat betekent dat voor Windows 8 -gebruikers die niet zijn aangesloten op een corporate WSUS-server?

Tenzij Microsoft binnenkort van gedachten verandert, heeft u slechts twee opties:

  • Blijf bij Windows 8.0: Als u nog steeds op Windows 8.0 zit dan zou u kunnen overwegen om niet te updaten naar Windows 8.1. Veel bedrijven zullen het op deze manier gaan doen omdat het onduidelijk is welke veranderingen er nog gaan komen en omdat dit nieuwe patch-voorwaarden met zich mee brengt. U zult als individu dus moeten beslissen of u blijft bij stabiliteit van 8.0 of dat u gaat voor de grote veranderingen van Windows 8.1. Wanneer u kiest voor de stabiliteit zou u ook net zo goed Windows 7 kunnen installeren. Downgraden naar Windows 7 is overigens ook mogelijk, maar alleen als u beschikt over een Windows 8(.1) professional licentie.
  • Installeer Windows 8.1 Update: Wanneer u al gebruik maakt van Windows 8.1 dan heeft Microsoft de keuze al voor u gemaakt. Als u veilig wilt blijven werken dan moet u voor 13 mei overstappen naar Windows 8.1 Update (KB 2919355). Voor sommige mensen zal dit een pijnlijk proces zijn. Er zijn namelijk mensen die uren hebben besteed aan het updaten naar Windows 8.1 Update.

Martijn Brink
Technisch Consultant Brisk ICT

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+