Microsoft lanceert MacBook-concurrent: de Surface Laptop

Microsoft heeft dinsdag de Surface Laptop onthuld, een nieuwe laptop die moet concurreren met de MacBook Air en MacBook Pro van Apple. De laptop heeft een 13,5” scherm. In tegenstelling tot de Surface Book en Surface Pro kan het toetsenbord niet losgekoppeld worden.

Hardware, scherm en batterijduur
De Surface Laptop is 14,5mm dik en weegt 1,25 kilo. Het instapmodel van de Surface Laptop is voorzien van een Intel Core i5, 4GB ram en 128GB geheugen. Dit kan uitgebreid worden tot maximaal een Intel Core i7, 16GB ram en 512GB SSD. Microsoft heet de Surface Laptop voorzien van een Mini DisplayPort, SD-kaartslot, Surface Connect en één USB 3.0 poort. De nieuwste MacBooks zijn daarentegen voorzien van USB-C aansluitingen, wat nu misschien nog wat minder gebruikelijk is, maar wel meer toekomstproof is.
De laptop heeft volgens Microsoft een batterijduur van 14,5 uur, tegenover de 10 uur die Apple meestal belooft bij de MacBooks. Dit is waarschijnlijk wel alleen als de laptop draait op Windows 10 S en er niet geüpgraded wordt naar Windows 10 Pro.

Opvallend is dat de laptop, naast metaal en plastic, gemaakt is met Alcantara-stof. De buitenkant en rondom het toetsenbord wordt deze stof gebruikt. Verder een groot verschil met de MacBooks, is dat de Surface Laptop beschikt over een touchscreen. Het scherm heeft een resolutie van 2256 x 1504 pixels. Microsoft zegt dat dit het dunste LCD-touchscreen ooit is in een laptop. De Surface Pen werkt ook op het scherm doordat het aanraakgevoelig is.

Windows 10 S
De Surface Laptop is standaard voorzien van Windows 10 S, een nieuwe, beperkte versie van Windows. Hiermee kunnen alleen gecontroleerde apps uit de Windows Store geïnstalleerd worden. Dit is een nadeel ten opzichte van Apple, waar je ook buiten de App Store om apps kunt installeren. Bovendien zit je met Windows 10 S vast aan de Bing-zoekmachine en kan alleen de Microsoft Edge-browser gebruikt worden. Tegen betaling (€50,-) kan wel geüpgraded worden naar Windows 10 Pro. Hierdoor kan de batterijduur echter wel achteruit gaan.

De Surface Pro is in vier kleuren beschikbaar: blauw, goud, rood en zilver. In de Benelux is voorlopig alleen de laatste verkrijgbaar. De laptop is beschikbaar vanaf 15 juni met een vanafprijs van 999 dollar. De startprijs in de Benelux is €1149. De modellen met i7-processor komen in augustus uit.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+