Windows 10

Maakt jouw organisatie nog gebruik van Windows 7?

Als jouw organisatie nog gebruik maakt van Windows 7, dan raden wij je aan dit artikel goed te lezen. Microsoft beëindigt op 14 januari 2020 de ondersteuning van Windows 7. Dit houdt in dat er vanaf dat moment geen beveiligingsupdates voor deze versie van Windows worden uitgegeven. Uiteraard blijft de pc nog wel gewoon werken maar bugs en/of beveiligingslekken in Windows 7, die na 14 januari 2020 worden ontdekt, zullen niet meer gerepareerd worden. Hackers kunnen van deze onopgeloste bugs en lekken gebruik maken om zo binnen te dringen in jouw systeem.

Hierbij komt dat vanaf 25 mei 2018 de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing is. Indien jouw organisatie persoonsgegevens verwerkt, dient dit te gebeuren met up-to-date hardware en software. We beschrijven 3 belangrijke stappen om je voor te bereiden op de AVG. Vanaf 14 januari 2020 is Windows 7 geen up-to-do besturingssysteem meer en zou je dus niet aan de AVG voldoen.

Waarom stopt Microsoft met Windows 7?

De markt verandert en daarbij ook de systemen. Het kost veel geld en tijd om deze moderne systemen (zoals Office 365) geschikt te maken voor de verouderde versies van Windows. Het doel van Microsoft is dat iedereen daarom overstapt naar Windows 10. Microsoft heeft aangegeven dat als alle gebruikers op hetzelfde systeem zitten het gemakkelijker is om updates te ontwikkelen en deze op grote schaal uit te voeren.

De voordelen van de overstap naar Windows 10

  • Windows 10 is veiliger. Windows 7 zal onveilig worden in gebruik na 14 januari 2020
  • Het systeem blijft langer houdbaar, want de updates van Windows 10 lopen door tot 14 oktober 2025.
  • Het besturingssysteem is efficiënter in elkaar gezet, hierdoor laden programma’s sneller en zal het besturingssysteem ook minder vergen van de hardware.
  • Windows 10 sluit als beste aan op Microsoft Cloud oplossingen, zoals Office 365 en Microsoft 365.
  • Halfjaarlijks geeft Microsoft een grote update uit waarin altijd een nieuwe functionaliteit wordt ingevoerd.
  • Nieuwe apps of updates van apps worden steeds minder ondersteund op Windows 7, vooral na 14 januari 2020.

Hoe kan ik upgraden?

Er zijn drie verschillende opties hoe je kunt upgraden naar Windows 10. Deze worden hieronder beschreven:

Optie 1: Bij het uitbrengen van Windows 10 zijn er veel computers uitgeleverd met een Windows 10 licentie, maar met een downgrade naar Windows 7 (vanwege standaardisatie en/of comptabiliteit met gebruikte applicaties). Deze computers kunnen alsnog een upgrade krijgen naar Windows 10. Eventueel kan bij de leverancier een herstel-dvd gedownload worden om het systeem te herstellen naar Windows 10 of er is een directe upgrade mogelijk via de Windows 10 Media Creation Tool:

Optie 2: De gratis mogelijkheid voor het upgraden naar Windows 10 is beëindigd op 29 juli 2016. Echter lijkt op het moment van schrijven de gratis upgrade onofficieel nog steeds mogelijk.

Optie 3: Wanneer deze mogelijkheid niet meer werkt, dient er een Windows 10 licentie aangeschaft te worden. Zakelijk is het waarschijnlijk gunstiger om een nieuwe computer aan te schaffen versus de kosten van een licentie en installatie-uren.

Wanneer je de overstap maakt van Windows 7 naar Windows 10 is het belangrijk om na te gaan of de bedrijfsapplicaties en randapparatuur goed werken op Windows 10. Daarnaast is het verstandig om back-ups te maken van alle bestanden. Mocht Windows 10 echter niet goed werken na een upgrade, dan heb je altijd nog 30 dagen de tijd om weer te downgraden naar Windows 7.

Wat nog meer?

Naast Windows 7 zijn er nog een aantal (server) producten van Microsoft waarvan de ondersteuning op 14 januari 2020 wordt beëindigd. De belangrijkste zijn:

  • Microsoft Office 2010
  • Windows Server 2008 (R2)
  • Microsoft Exchange 2010

Windows Server 2008 (R2) en Microsoft Exchange 2010 vormen vaak het hart van een bedrijfsnetwerk en vervanging is vaak ingrijpender dan het vervangen van een werkstation. Het kan bijvoorbeeld voor jouw organisatie een interessante keuze zijn om over te stappen op Office 365. Lees hier meer over Office 365 en over de 9 mythes over het overstappen naar de Cloud.

Wat kunnen wij voor jouw organisatie doen?

2020 voelt natuurlijk nog ver weg, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereidingen voor de overstap. Vroeg of laat zal je problemen ondervinden wanneer je niets doet en gebruik blijft maken van de genoemde Microsoftproducten. Ons advies is dan ook om over te stappen naar nieuwe systemen, voornamelijk in verband met de veiligheid van jouw gegevens. Wil je meer informatie over de overstap naar Windows 10, of wil je graag ondersteuning bij de inventarisatie van jouw bedrijfsnetwerk en ondersteuning bij een eventuele migratie naar Windows Server 2016 of Office 365? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag met deze migratie.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+