Gratis vs. betaalde virusscanner

Het aantal gevallen van ransomware, cryptolockers en phisingcampagnes stijgt sterk. Volgens onderzoek was het aantal ransomware-infecties in februari 2016 al hoger dan in het laatste halfjaar van 2015. Om waardevolle data en bestanden niet kwijt te raken, is het belangrijk om uw apparaten goed te beveiligen. Een virusscanner is een voor de hand liggende keuze en de meeste apparaten zijn hier van voorzien. Maar wat is nou het beste om uw computer te beschermen, doet een gratis virusscanner onder voor een betaalde?

Waar moet u uw computer eigenlijk tegen beschermen?
Er gaan vele termen rond; virussen, spam, cryptolocker, phishing, et cetera. Maar wat houdt dit eigenlijk allemaal in? We hebben alle begrippen kort uitgewerkt, zodat u weet waar u uw computer tegen beschermt.

Loop geen risico!
brisk-ict-virusscannersOm geen risico te lopen dat uw computer, tablet of smartphone besmet raakt met malware, is een anti-virusscanner onmisbaar. De meeste Windows-computers zijn standaard voorzien van de veelgebruikte, gratis virusscanner Microsoft Security Essentials (MSE). Daarnaast zijn er vele andere gratis en betaalde virusscanners die uw computer beschermen tegen malware. De betaalde scanners hebben vaak meer functionaliteiten. Het is van belang om bewust een keuze te maken voor een virusscanner, maar moet u nou voor een gratis of betaald pakket kiezen?

Gratis vs. betaald
Alhoewel veel gratis anti-virusscanners in de basis gelijk zijn aan betaalde virusscanners, heeft een betaalde toch een aantal voordelen waardoor dit een betere keuze is. Een virusscanner zoals ESET, biedt een aantal voordelen ten opzichte van gratis programma’s, deze voordelen gaan over het algemeen ook op voor andere betaalde virusscanners:

  • Hogere detectiescore: uit onze eigen ervaring merken wij dat ESET een hogere detectiescore heeft dan bijvoorbeeld MSE.
  • Minimale belasting van systemen: ESET belast het systeem minimaal, waardoor medewerkers ongehinderd door kunnen werken terwijl de virusscanner op de achtergrond zijn werk doet.
  • Gecentraliseerd beheer: met ESET heeft u gecentraliseerd beheer en kunt u vanuit één console alle apparaten, zowel computers als smartphones, monitoren. Hierdoor weet u zeker dat elk device up-to-date en optimaal beschermd is. Met MSE heeft u hier bijvoorbeeld geen inzicht in.

Brisk ICT ontzorgt u en houdt alles in de gaten
Als u de virusscanner van ESET afneemt via Brisk ICT, monitoren wij of alle aangesloten devices up-to-date zijn en houden we risico’s in de gaten. Hierdoor neemt de kans dat een computer, tablet of smartphone in uw bedrijfsnetwerk besmet raakt met een virus aanzienlijk af en zijn uw bestanden beter beschermd.

Wilt u meer informatie over de virusscanner ESET of wilt u een offerte op maat ontvangen? Neem dan vooral contact met ons op.

Maak een back-up van uw bestanden
Of u nu een gratis of betaalde virusscanner heeft geïnstalleerd, het is nooit een 100% garantie dat geen enkele malware erdoor heen glipt. Het is daarom van belang om geregeld een back-up te maken van al uw bestanden. Mochten uw bestanden dan bijvoorbeeld vergrendeld worden door een cryptolocker, bent u niet alles kwijt en hoeft u ook niet te betalen.

Alleen een virusscanner is niet genoeg
Om malware tegen te houden, is alleen een goede virusscanner niet genoeg. Het is ook van belang om ervoor te zorgen dat uw systemen en software up-to-date zijn, houd daarom altijd uw besturingssysteem en applicaties up-to-date. Zet eventueel ook de beveiliging van uw firewall hoger, indien dit niet uw werkprocessen belemmert.

Let op: ook een Mac kan besmet worden met malware!
Alhoewel minder vaak gebeurt dat Apple-apparaten getroffen worden door malware, kan ook uw MacBook, iPad of iPhone besmet worden. Ook hier geldt dat een virusscanner installeren verstandig is, net als het maken van back-ups.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+