Gevaren op internet worden zwaar onderschat
Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 70% van Nederlanders zich weinig tot zeer weinig zorgen maken over digitale veiligheid. Toch heeft ook 70% te maken gehad met phishing en 40% met malware, omdat ze zelf slachtoffer waren of omdat ze iemand kennen die dit is geweest.
In het onderzoek is gekeken naar zowel het algemene publiek, als de werkzame bevolking. Van de werkzame bevolking maakt maar liefst 73% zich weinig tot zeer weinig zorgen over digitale veiligheid. Dit is zorgwekkend, want wij merken dat het aantal bedrijven dat getroffen wordt door malware of fraude stijgt. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer slachtoffers van ransomware, waardoor bestanden als het ware gegijzeld worden en pas vrijgegeven worden na het betalen van losgeld.
Wees alert
Het aantal vormen van malware en fraude neemt toe, bovendien worden de methodes steeds geraffineerder. Zo schreven we eerder deze week al over CEO-fraude, een geavanceerde vorm van oplichting waar steeds meer Nederlandse organisaties slachtoffer van worden. Maar ook het aantal manieren waarop hackers toegang tot bestanden proberen te krijgen is sterk toegenomen. Onderschat dit dus niet en wees alert! Let bijvoorbeeld goed op voor u mails opent van bedrijven of personen die u niet kent, waar u geen mail van verwacht of die verdacht lijken. Open nooit een bijlage of link in een verdachte mail.
Bescherm uw bestanden
Voorkom dat u belangrijke bestanden kwijtraakt en bescherm uzelf zo goed mogelijk tegen malware en fraude. Dit kan door een goede virusscanner te installeren. Er zijn gratis en betaalde virusscanners, maar een betaalde biedt, zeker voor organisaties, enkele voordelen ten opzichte van gratis programma’s. Naast een goede virusscanner is het van belang om ervoor te zorgen dat u altijd een back-up van uw bestanden heeft. Zo kunt u altijd nog uw bestanden terugzetten, mocht uw systeem toch geïnfecteerd worden.
Bron: NU.nl