Getest: iPad Air 2

De eerste iPad Air was misschien wel de beste tablet die we ooit in handen hadden, dus Apple moet toch wel met een uitstekende update over de brug komen willen ze die prestatie verbeteren. Is het ze gelukt met de nog dunnere, nog snellere iPad Air 2?

Ipad air 2

Hoe Apple het voor elkaar heeft gekregen is een raadsel, maar terwijl de iPad Air 2 een flink stuk dunner is geworden dan zijn voorganger, heeft deze niets aan kracht ingeboet. Sterker nog, het scherm ziet er beter uit dan ooit en de reactietijd van Apple’s nieuwe speeltje is fenomenaal. Wat is er precies allemaal verbeterd?

Uiteraard valt meteen op dat de iPad Air 2 nóg dunner is geworden. Met 6.1 millimeter is de Air 2 dunner dan de iPhone 6 en andere fabrikanten zullen heel wat moeite krijgen om hun tablets en andere devices net zo dun te krijgen. Het gewicht is met 437 gram ook weer iets afgenomen. Het uiterlijk van de iPad Air 2 is amper gewijzigd en ziet er nog altijd waanzinnig strak uit. De nieuwe kleuren goud, zilver en ‘space gray’ leveren wat leuke afwisseling op, maar veel mensen zullen er toch voor kiezen om hun dure gadget met een hoes te beschermen, waardoor je er weinig van ziet.

Touch-ID

Met de iPad Air 2 arriveert Touch-ID op de iPads. De functie is nog altijd een van de beste in zijn klasse, met een waanzinnig accurate herkenning. Verschillende apps maken hier al gebruik van, maar het zijn voornamelijk de authenticatiefuncties die je veel zult gebruiken. De functie om je wachtwoord automatisch in te laten vullen na Touch-identificatie is de beste toepassing. Apple Pay is beschikbaar op de Air 2 en de iPad Mini 3, maar gebruikt geen NFC zoals op de iPhones. In plaats daarvan wordt je creditcardinformatie opgeslagen op de iPad zelf en kan deze worden gebruikt om met Touch-ID in-app betalingen te verrichten.

touch_id_large_2x

Waanzinnig scherm

De reden dat het scherm van de nieuwe iPad nog beter is geworden zit in een aantal dingen. Aan de resolutie zal het niet liggen, die was in de vorige iPad Air al uitstekend en is daarom ook hetzelfde gebleven met 2048 x 1536 pixels. Wat wel resultaat oplevert is de manier waarop het scherm is opgebouwd. De verschillende lagen zijn ditmaal direct op elkaar geplakt, zonder de lagen lucht die hier normaal tussen zaten. De nieuwe anti-glare coating is een leuke toevoeging, maar in de volle zon zal je hier niet direct spectaculaire resultaten zien.

A8X-processor

Onder de motorkap is ook een en ander veranderd. De A8-processor uit de nieuwe iPhones heeft nog een extra boost gekregen in de iPad Air 2, waardoor er nog wat extra grafische kracht uit de chip kan worden geperst. Tel daarbij de 2GB RAM op en je hebt een significante snelheidswinst te pakken. De wifi-verbinding ondersteunt nu de ac-standaard, waardoor de internetsnelheid nog wat toeneemt, mits je router dit ondersteunt. Naast de A8X zit er nog een M8 coprocessor in de behuizing, die een barometer en hoogtemeter toevoegt. De batterijduur ligt iets onder de door Apple geclaimde tien uur, maar dat mag de pret niet drukken. Een van de pijnpunten van de iPads is de hoeveelheid opslag. Apple realiseert zich dat terdege en heeft daarom de 32GB modellen laten vervangen voor 64GB-versies. Jammer dat de goedkoopste versie het nog altijd maar met 16GB opslag moet doen.

Hoewel het nemen van foto’s met een tablet nog altijd een wat raar gezicht oplevert, moet worden gezegd dat de resultaten met de 8-megapixel camera in de iPad Air 2 uitstekend zijn. Foto’s zijn waanzinnig scherp, helder en de kleuren spatten van je scherm. De 1.2-megapixel camera levert de grootste upgrade op ten opzichte van de voorgangers. Het contrast is verbeterd, beelden schieten bij weinig licht levert nog altijd goede foto’s op en Facetime ziet er beter uit dan ooit tevoren.

Ipad-air2Specificaties Apple iPad Air 2

 • CPU: 64bit A8X processor
 • Beeldscherm: 9.7 inch, 2048 x 1536, ips
 • Opslagcapaciteit: v.a. 16GB
 • Draadloos: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
 • Afmetingen: 240×169,5×6,1mm
 • Gewicht: 437 gram (wifi-versie) 444 gram (3g/4g

Conclusie

De iPad Air 2 is een van de beste tablets die op dit moment verkrijgbaar is, ondanks dat de voorsprong niet zo groot is als die was ten tijde van de introductie van de iPad Air. Er zijn uitzonderlijk veel zaken verbeterd: de batterij, het scherm, de camera, de processor, het werkgeheugen, noem maar op.

 • Nog dunner
 • Ongekend krachtig
 • Prachtig scherm
 • 16GB is echt te weinig opslag
 • Batterijduur heeft te lijden onder grafische kracht

Bron: winmagpro

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+