Review Apple Watch – dubbeltest

Vanaf 17 juli is hij eindelijk in Nederland te bestellen, de Apple Watch. Na jaren van speculeren over of hij er zou komen en hoe hij er dan uit zou komen te zien weten we al een tijd wat het is geworden. Maar na een hoop afbeeldingen en filmpjes te hebben gezien willen we zelf natuurlijk wel eens ervaren hoe hij voelt en natuurlijk hoe hij werkt!

Apple Watch Sport Black  Brisk ICTBij Brisk ICT hebben we al een exemplaar kunnen bemachtigen en we hebben hem voor u getest in een dubbeltest. Yorick, één van onze Apple consultants test samen met een klant (Nico) de Watch. Beide hebben de Watch een paar dagen gebruikt en getest. We testen de 42mm Watch Sport in composite Black met een zwart bandje.

En dit is wat we er van vinden:

De verpakking

Het eerste wat opvalt is de verpakking. Een strakke witte rechthoekige doos met in reliëf het Apple logo en het woord WATCH. Met aan de zijkant de specificaties en het model van de betreffende Apple Watch. Een nieuwe vorm, maar zeer herkenbaar Apple.

Als we de doos openmaken vinden we een kunststof opbergdoos waar de Watch in volledige lengte in ligt. Daaronder ligt nog een doosje met daarin een hele basis beschrijving, en het kortere polsbandje (de Apple Watch sport wordt standaard geleverd met een M/L en een S/M bandje). Hieronder vinden we het inductie oplaadsnoer welke wordt bevestigd dmv een magneetje, en in dit geval een Amerikaanse lader (aangezien deze Watch uit Amerika komt).

Apple Watch Brisk ICT

Al met al doet de verpakking van de Apple Watch het merk Apple eer aan. Dat mag ook wel als je bedenkt dat dit model 469 euro kost. Daarmee is het de goedkoopste in het formaat 42mm. Er is ook nog een 38mm model welke begint bij 419 euro.

Y: Daar zijn we het samen wel over eens, mooi en Apple waardig.
N: Superstrak en tot in het kleinste detail afgewerkt. En dan hebben we het alleen nog maar over de verpakking!

In gebruik name

Eenmaal uit de verpakking kunnen we de Watch eindelijk echt in gebruik nemen. Het aan knopje is snel gevonden. Het duurt wel even voordat het apparaat een eerste teken van leven vertoont, maar dan verschijnt de vraag welke taal we willen gebruiken. Sinds de update naar Watch OS 1.0.1 is het mogelijk om de Watch in de Nederlandse taal te gebruiken. Na een taal gekozen te hebben kan de Watch gekoppeld worden met een iPhone. Dit moet minimaal een iPhone 5 zijn met IOS 8.2 of hoger.

Apple Watch koppelen Brisk ICTDe koppeling tussen de Watch en de iPhone kan op 2 manieren. De eerste manier is door het scherm van de Watch te scannen met de camera van de iPhone. De Watch toont dan een bol opgemaakt uit puntjes die rond draait.

De tweede manier is handmatig waarbij je de Apple Watch uit een lijst kiest en een 6 cijferige code dient in te voeren. Dit is gelijk aan het koppelen van een Bluetooth apparaat. Wij kiezen voor de eerste optie die prima werkt.

Eenmaal gekoppeld verschijnt de vraag om welke pols de Watch gedragen gaat worden. De Apple Watch kan zowel links als rechts handig gedragen worden. Heel slim is dat het apparaat vervolgens andersom gedragen wordt om (ook bij rechtshandig dragen) de knoppen te kunnen bedienen. Ook het bandje kun je omdraaien om het apparaat rechtshandig te kunnen gebruiken.

Hierna komen de standaard vragen voor een Apple apparaat als, Voorwaarden van Apple (hier moet je mee akkoord gaan anders kun je het apparaat niet gebruiken), AppleID, Locatievoorziening, of je Siri wilt gebruiken, Diagnostische info en of je een Toegangscode wilt instellen.

De vraag die hierna komt is een belangrijke “Installeer beschikbare apps”. Dit houdt in dat als er van de apps die op de iPhone staan een Watch app beschikbaar is, deze direct geïnstalleerd worden. De Watch apps hebben overigens altijd de bijbehorende app op de iPhone nodig om te functioneren. De Watch configureert nu nog enkele zaken en je krijgt de melding op je iPhone dat er een Apple Watch nu gebruik maakt van je iMessage account.

Hierna is de Apple Watch klaar voor gebruik.

Y: Dit verliep allemaal gemakkelijk. De installatie wijst voor zich.
N: Ik moest wel even goed kijken en ik kwam er later pas achter dat de keus voor beschikbare apps van toepassing was op de apps op mijn telefoon. En Bluetooth moet aanstaan, anders werkt het niet. Maar verder prima gelukt.

Bediening

Bediening Apple WatchDe Watch is te bedienen met een drukknop aan de zijkant, een digitale kroon waar je aan kunt draaien en ook op kunt drukken en het Force Touch Retina display. Het Force Touch Retina display is een druk gevoelig scherm wat goed afleesbaar is. Door dat het scherm drukgevoelig is, kunnen er verschillende functies opgeroepen worden door harder op het scherm te drukken ipv tikken. Bijvoorbeeld het wijzigen van hoe de wijzerplaat er uitziet doe je door stevig op het scherm te drukken in Watch stand.

De knop bevindt zich aan de zijkant van de Watch deze knop wordt gebruikt om een cirkel met favorieten weer te geven. Hiervandaan kun je snel je favorieten bellen of een berichtje sturen. Het is daarnaast ook de aan- en uitknop.

De digitale kroon heeft verschillende functies afhankelijk van de geopende app. Hij kan dienen voor scrollen door bv berichten of mail. Selecteren van een contact in de vrienden cirkel. Maar ook voor zoomen in bv de kaarten app of de foto’s app. Je kunt ook op digitale kroon drukken om zo de app lijst tevoorschijn te halen. Ook kun je vanuit elke app terug naar de app lijst door op de digitale kroon te drukken door hier dan nogmaals op te drukken verschijnt de wijzerplaat weer.

Y: De bediening is vrij eenvoudig. Het grootste gedeelte bedien je door het display.
N: Ik vond het wel enorm wennen hoor. Weinig knoppen met veel functionaliteit, deed me denken aan de iPod classic. Uiteindelijk wijst het zichzelf wel een beetje, maar je hebt wel even tijd nodig om allerlei dingen te ontdekken en om aan het gebruik te wennen.

Apps

De Apple Watch herbergt een aantal basisfuncties welke zijn uit te breiden met tal van apps. De aantal basisfuncties zijn: Berichten, Telefoon, Mail, Agenda, Activiteit, Kaarten en natuurlijk een horloge.

Horloge
Om met de horlogefunctie te beginnen; deze is geheel naar wens in te stellen. Zo zijn er verschillende wijzerplaten beschikbaar bv Mickey Mouse, Chronograaf, Eenvoudig en een Digitale. Alle wijzerplaten zijn aan te passen naar wens met welke verdere informatie er moet worden weergegeven zoals, batterijniveau, maanstand, eerst volgende agenda afspraak en of de dag met datum moet worden weergegeven. Al met al veel mogelijkheden om dit naar eigen smaak en wens aan te passen.

Faces Apple Watch

Y: Het was wel even zoeken naar de verschillende wijzerplaten.
N: Ik moest wel heel erg zoeken waar ik de verschillende wijzerplaten kon vinden. Ze staan namelijk niet bij de basisinstellingen waar ik ze had verwacht. Maar toen ik ze eindelijk gevonden had waren ze vrij makkelijk in te stellen en aan te passen.

Berichten
De Berichten app is een uitgeklede versie van Berichten app op de iPhone. Een bericht kan direct worden gelezen op de Watch en er kan worden gereageerd op een bericht of een nieuw bericht worden verzonden. Maar dit is alleen mogelijk door één van de voor gedefinieerde berichten, emojicons of door een gesproken bericht. Hierbij kun je kiezen tussen een audiobericht te sturen of het gesproken bericht om te zetten naar tekst. De tekst omzetten naar spraak werkt goed met hier en daar een misser, maar namen van personen vindt de Watch toch wat lastig.

Y: Echt een uitgeklede versie van de iPhone. Handig? Ja en nee. Makkelijk om een berichtje te lezen, maar een bericht terugsturen kan tijdens een vergadering alleen met voor gedefinieerde berichten.
N: Om berichten te lezen is het best handig, maar om een bericht te schrijven pak ik gewoon de telefoon. Het niet zelf kunnen typen van een bericht is echt een beperking.

Telefoon
Michael Knight Apple Watch Brisk ICT
Bellen gaat via de Telefoon app van de Watch. De Watch heeft hiervoor een ingebouwde speaker en microfoon. Het audio volume is goed en zelfs in de auto (op de snelweg) nog redelijk te horen. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat de speaker en microfoon kleiner zijn uitgevoerd dan bij een iPhone, dus de partij aan de andere kant van de lijn kan wel wat haperingen ervaren. Het leuke aan zo bellen dat je je net Michael Knight voelt die via zijn horloge aan het praten is met KITT.

Y: Bellen gaat best goed. Zelfs tijdens het autorijden is het vrij goed verstaanbaar, maar de gebelde persoon gaf aan dat de verbinding af en toe wegviel.
N: Best leuk dat je kunt bellen, maar via de Watch kun je alleen op de speaker bellen. Ik weet niet hoe vaak ik dat nou ga doen, maar het kan best handig zijn. De collega’s op kantoor vonden het in ieder geval wel grappig.

E-mail
E-mail lezen met de Mail app is beperkt tot het lezen van de mailtjes. Scrollen door een bericht gebeurt of via de digitale kroon of met de vinger. Reageren zit er helaas niet in zoals bij de Berichten app. Wellicht komt deze mogelijkheid in een volgende update. Ook kan de Mail app veel inhoud niet weergeven. Zo kunnen er bepaalde afbeeldingen, en HTML berichten niet worden weergegeven. Maar dan is het natuurlijk ook de vraag wil je dat?

Y: Reageren is niet mogelijk en lezen is beperkt. De app is eigenlijk alleen bedoeld om de afzender en het onderwerp te lezen. De app is OK, maar zou net als de berichten app best een dicteerfunctie mogen hebben. In ieder geval een mogelijkheid tot reageren.
N: Geen goede app. Als ik mijn mail echt wil lezen moet ik dat alsnog doen op een ander apparaat. Alleen tekst mails zijn leesbaar en vrijwel geen enkele bijlage kan worden geopend en mails in html worden niet weergegeven. Een dikke misser wat mij betreft die nog zeker een keer een update mag hebben.

Agenda
Agenda Apple Watch
De weergave van de agenda in de Agenda app is door het kleine scherm beperkt tot 1 dag. Wel kan er door de dagen gescrold worden met de vinger of de digitale kroon. Een nieuwe afspraak maken is niet mogelijk, de agenda kan alleen geraadpleegd worden. Wel kan er via Siri een afspraak worden toegevoegd in de agenda.

Y: Je moet wel kunnen omgaan met Siri om activiteiten te kunnen toevoegen. En om een agenda goed in beeld te kunnen brengen is het scherm te klein. Niet eens een hele dag. Wel handig dat je op het basisscherm de eerstvolgende afspraak kunt zien.
N: Dat is eigenlijk het handigst aan de app. En inderdaad, het scherm is te klein om echt goed als agenda te functioneren.

Activiteiten
Activiteit is een app die moet bijhouden wat je hartslag is, hoe vaak je gestaan hebt, het aantal stappen dat je hebt gezet en of je hebt getraind. Onze ervaring is dat de hartslag niet erg nauwkeurig wordt gemeten tijdens dagelijkse werkzaamheden. De Watch even goed op de pols zetten en dan de hartslag meten lijkt de meest betrouwbare uitkomst te bieden. Als je een tijd gezeten hebt geeft de Watch aan om een minuut te gaan staan. Volgens de Watch is het nodig om in een tijdsbestek van 12 uur minimaal 12 minuten te staan. De stappenteller van de Watch laat echt te wensen over. Bij een stuk van 2 kilometer te hebben gelopen met de hond, vond de Watch dat er maar 12 stappen waren gezet. Misschien heeft dit te maken dat de Watch om je pols gedragen wordt en niet zoals bij de meeste stappentellers aan de riem/heup.

Y: Een misser vind ik omdat de Apple Watch en de Sport variant wordt aangeprezen om zijn gebruik voor het sporten.
N: Een bemoeierige app. Daar zijn we het beide over eens. Die zetten we snel uit. Je hartslag meten voor een keer is leuk, maar of ik nou een Watch vertrouw voor een medisch signaal? Als indicatie vind ik het wel leuk.

Kaarten
Met de Kaarten app kun je snel je huidige locatie zien. Deze werkt eigenlijk gelijk aan de Kaarten app op de iPhone, met het enige verschil dat het zoomen niet met een knijp beweging gaat maar met de digitale kroon. Ondanks dat de Watch maar een klein scherm heeft is de Kaarten app zeer goed afleesbaar.

Y: Je kunt alleen je eigen locatie bekijken en de omgeving, maar je kunt geen locatie opzoeken of een route plannen, dat moet weer met de iPhone. Weer heel beperkt dus. En het laden van de maps duurt lang.
N: Best leuk om je locatie op zo’n klein schermpje te zien, maar ik zou niet weten wat ik verder met de app moet. Als ik ergens naar toe moet ben ik toch weer afhankelijk van de uitgebreide kaarten app op mijn iPhone. Weer te beperkt en uitgekleed.

Apps Apple WatchDit zijn eigenlijk de belangrijkste apps daarnaast zijn er nog een paar andere standaard apps zoals: Workout, Passbook, Weer, Camera bediening (voor het op afstand bedienen van de camera van de iPhone), Foto’s en zo nog een paar. Daarnaast kunnen er ook nog apps van anderen op worden gezet. Dit zijn allemaal uitgeklede versies van de iPhone apps welke geschikt gemaakt zijn voor de Apple Watch. Bijvoorbeeld de app van de Telegraaf laat de 10 meest recente koppen zien, en als een bepaald artikel wordt aangetikt wordt er een zeer beknopte samenvatting weergegeven van het artikel. Dat is wat elke app doet die voor de Watch is gemaakt. Je kunt je natuurlijk afvragen of je ook meer wilt van een app op de Watch.

Y: Naar mijn mening is een Watch niet om lang naar te kijken. Even snel de laatste mail- en berichtkoppen lezen daarvoor is het handig. Maar voor het volledige bericht is het scherm toch echt te klein.
N: Helemaal mee eens. Als de iPhone apps gewend bent mis je toch allerlei functionaliteit. De apps zijn bijna allemaal (te) ver uitgekleed.

Meldingen

Meldingen van de verschillende apps worden standaard weergegeven via geluid en op het scherm maar ook via een haptisch signaal. Dit houd in dat er een tikje op je pols wordt gegeven wanneer er bv een mailtje of berichtje binnen komt. Het voelt alsof iemand met zijn vinger op je pols tikt. De sterkte van het tikje op je pols kun je zelf instellen. Dit werkt best goed. Zo krijg je bijvoorbeeld in rumoerige ruimtes toch nog door dat je een berichtje of mailtje binnen krijgt.

Een nadeel van meldingen krijgen op je Watch is dat je iPhone geen melding meer geeft wanneer er iets binnen komt. Als je de Watch even hebt afgedaan of de melding niet gevoeld hebt, mis je dus de melding. Een melding op beide apparaten zou fijner zijn, maar misschien zou dat in de toekomst na een update worden ingesteld. We zullen zien.

Y: Grootste nadeel: melding ontvangen op de Watch? Dan verschijnt deze niet meer op de iPhone en andersom.
N: Als je ergens mee bezig bent en er komt een melding binnen, dan vult deze het hele scherm zodat je niet meer ziet waar je mee bezig was. Dat kan ook niet anders op zo’n klein scherm.

Instellingen en Apps installeren

Apple Watch instellingen Brisk ICTDe meeste instellingen kunnen gewijzigd worden op zowel de Watch als in de Watch app op de iPhone. Op de Watch is het iets meer zoeken, ook omdat het hier iets minder overzichtelijk is dan op de iPhone. Alles wat op de Watch zelf is in te stellen is ook via de iPhone in te stellen. De indeling van de apps moet op de iPhone gebeuren.

Wat niet op de Watch gaat is het installeren van apps, dit moet via de iPhone gebeuren. Er wordt een lijst weergegeven van alle apps die op de iPhone staan die ook een app voor de Watch hebben. Is er geen app beschikbaar voor de Watch? Dan verschijnt hij ook niet in de lijst. Nu is het nog zo dat een Watch app ook de bijbehorende iPhone app nodig heeft om te kunnen functioneren. Deze wordt dan gelijk mee geïnstalleerd op je iPhone als je een nieuwe Watch app installeert vanuit de Watch Appstore. Vanaf Apple Watch OS 2 zal het ook mogelijk zijn om Native Apple Watch apps te kunnen draaien. Dan is het dus niet altijd meer nodig om de iPhone app ook te installeren.

Y: Op zo’n klein scherm toch moeilijk om te zien wat je nou precies doet en aanpast. Apps installeren via iPhone is best simpel.
N: Het is even wennen, maar werkt op zich prima. Je bent gewend dat apps native zijn en geen ander apparaat nodig hebben om te functioneren.

Oordeel

Na 3 dagen de Apple Watch te hebben gebruikt hebben we een aardige indruk kunnen krijgen van het gebruik. Over krasbestendigheid en overige kwaliteit kunnen we niet zoveel zeggen, alhoewel het eerste krasje toch al zichtbaar is. Een versie met saffierglas is wel aan te bevelen. Het gebruiksgemak is op het niveau van alle andere Apple producten iemand die nu een iPhone heeft zal zich prima redden met een Apple Watch. De batterij houdt zich prima, al is het wel wennen dat je een horloge elke dag moet opladen. ‘s ochtends om een uur of 7 van de lader gehaald en ‘s avonds rond een uur of 11 weer op de lader. Daarbij was gemiddeld nog 30 procent energie resterend. Voor een kleine batterij erg netjes in tijdens een intensieve testperiode. Wat wel een nadeel is zijn de trage apps die hebben lang nodig om op te starten. Je wilt graag snel even kijken wat er is, en als je dan 5 seconden of langer moet staren naar je Watch tot dat je app gestart is, schiet het eigenlijk zijn doel voor bij. In de zelfde tijd kun je je iPhone er bij pakken en daar de app starten. Wat sneller gaat dan op de Watch.

Samenvattend

Mooi Apple apparaat met een ontwerp en uitstraling die je van Apple mag verwachten. Mooi? Kwestie van smaak. Kwaliteit en afwerking? In één woord: fenomenaal!

In het gebruik valt het toch wel op dat alle iPhone apps behoorlijk uitgekleed zijn. Verwacht dus geen functionaliteit zoals op de iPhone. Het is echt een verlengstuk van je iPhone waarmee je op hoofdniveau je berichtgeving kunt raadplegen. Voor details heb je altijd je iPhone nodig en ook om op berichten te reageren heb je eigenlijk een iPhone nodig.

Een fantastisch hebbeding! Echt nodig: nee.

En dan nu de hamvraag: wil je er zelf één hebben?

Y: Ik was in het begin een beetje sceptisch, met vragen als: is het wel nodig, is het scherm niet te klein? Ga ik echt tegen mijn horloge praten als ik wil bellen. Mail en berichten ontvangen op je horloge werkt dat wel, laat staan lezen op zo’n klein scherm werkt dat wel? Allemaal vragen die ik nu volmondig kan beantwoorden met, Ja het werkt!

En dan moet ik eerlijk bekennen, Ja ik wil er één! Misschien ook wel omdat ik toch heel diep in mijn hart een echte Applelaar ben. Ik weet het niet, maar ook dit product heeft mij toch gegrepen. Het is nu wachten tot Apple de in de volgende updates de overige wensen van zijn gebruikers verwerkt en daarmee het product nog beter maakt. De eerste stap is gezet, en daarmee een hele grote. Antwoord top of flop: ik zeg top!

—————-

N: Best een gaaf ding. Het doet mij heel erg denken aan televisieseries van vroeger waarin dit als futuristisch werd neergezet. En nu is het werkelijkheid, maar dan nóg geavanceerder. En ook nog eens gewoon in de winkel te koop!

Maar gaaf of niet, de functionaliteit is voor mij te beperkt ten opzichte van de kosten. Ik vind de apps daarvoor momenteel te ver uitgekleed en in sommige gevallen te veel ‘omdat het kan’. Mijn iPhone heb ik al de hele dag vlak bij mij, of in mijn broekzak, of op mijn bureau. Een dure afstandsbediening om mijn pols vind ik niet noodzakelijk. Als ik hem overigens cadeau zou krijgen, zou ik hem zeker wel gebruiken. Alleen al omdat het best een leuk ding is!

Brisk groene Apple WatchVoordelen:

+ Makkelijk in gebruik
+ Goed afleesbaar scherm
+ Mooi vormgegeven
+ Top gadget

Nadelen

– Duur
– Apps zijn ver uitgekleed
– Reageren op berichten is zeer beperkt
– Traag met apps
– Niet accurate stappenteller en hartslagmeter
– Niet te gebruiken zonder iPhone
– Batterij moet elke dag/nacht worden opgeladen

Heb je vragen of opmerkingen? Stel ze hieronder:

Ook verkrijgbaar in (bijna) Brisk ICT groen

Labels:, ,

Reacties (3)

  • Avatar

    Paulus Flokstra

    |

    Leuk om jullie bevindingen te lezen.. is echt nuttig voor de potentiele

    gebruikers mvg. PAulus

    Reply

Laat een reactie achter

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+