Bescherm apparaten tegen bedreigingen van buitenaf

Het aantal getroffen bedrijven door malware is de laatste jaren explosief gestegen. Malware is een bedreiging omdat het uw computer onbruikbaar maakt of uw gegevens blootlegt. Hackers worden steeds slimmer en daarom moet u zich hier ook tegen wapenen met slimmere beveiligingssoftware. De vraag is dan ook of gratis virusscanners, zoals Microsoft Security Essentials (MSE), voor zakelijk gebruik nog wel voldoen.

De komst van de Algemene Verordening Gegevensbescherming vraagt om extra beveiliging van apparaten. De AVG gaat op 25 mei 2018 in en organisaties die hun bedrijfsvoering niet in lijn hebben gebracht met deze Europese Privacywet, lopen risico hoge boetes te ontvangen. Om datalekken te voorkomen, is het van belang malware buiten de deur te houden. Wordt u getroffen door malware en werkt u met persoonsgegevens, dan moet dit mogelijk aan de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld worden als datalek.

Waar moet u uw apparaat tegen beschermen?
Er gaan vele vormen van malware rond. Dit is de verzamelnaam voor software die verspreid wordt om toegang te krijgen tot computersystemen, gevoelige informatie te verzamelen of om systemen te verstoren. Hieronder vallen onder andere:

  • Virussen: virussen kunnen erg schadelijk zijn. Het is een kwaadaardig computerprogramma dat zich bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem kan nestelen. Ze kunnen gevoelige gegevens wissen of verspreiden of de gebruiker kan de totale controle over de computer verliezen.
  • Ransomware: met deze vorm van malware wordt uw computer, of de bestanden erop, gegijzeld. Alleen als losgeld betaald wordt, worden deze bestanden als het goed is weer vrijgegeven, maar in het ergste geval wordt het losgeld betaald en worden de bestanden alsnog niet vrijgegeven.

Naast bovenstaande zijn er nog meer vormen van malware die een bedreiging vormen voor uw computer (en tablet of smartphone) en de bedrijfs- en persoonsgegevens die hierop staan. Voorkom dat u getroffen wordt door een goede antivirusscanner aan te schaffen.

Wat is een goede antivirusscanner?
Er zijn zowel gratis als betaalde virusscanners, waar u uit kunt kiezen. Een betaalde versie heeft voordelen ten opzichte van een gratis virusscanner:

  • Een hogere detectiescore
  • Minimale belasting van systemen
  • Gecentraliseerd beheer

Hierover publiceerden wij eerder dit artikel.

Beveiliging van apparaten en de AVG
De beveiliging van apparaten is mede van belang om te voorkomen dat u de nieuwe Europese Privacywet, de AVG, overtreedt. De richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat er, als de betreffende organisatie met persoonsgegevens, werkt bij een besmetting door malware sprake kan zijn van een datalek. Er zijn verschillende manieren waarop virussen en malware ervoor kunnen zorgen dat u een datalek heeft:

  • Bestanden kunnen door bijvoorbeeld ransomware gegijzeld worden. De richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens geven aan dat hierdoor de persoonsgegevens blootgesteld zijn aan onbevoegde aantasting of wijziging, waardoor dit geldt als datalek.
  • Er zijn verschillende virussen waardoor bedrijfs- en persoonsgegevens gewist of verspreid kunnen worden. Ook zijn er virussen die een zogenaamde keylogger op uw computer installeren, waardoor elke toetsaanslag geregistreerd kan worden. Hierdoor kunnen vertrouwelijke gegevens, zoals inloggegevens, achterhaald worden waardoor de beveiliging van bedrijfs- en persoonsgegevens niet meer gegarandeerd kan worden.

Om te voorkomen dat bedrijfs- en persoonsgegevens in gevaar komen door bedreigingen van buitenaf, is het van belang om al uw apparaten goed te beveiliging. Vaak wordt gedacht dat Apple-hardware niet beveiligd hoeft te worden, maar ook een MacBook of iMac kan getroffen worden door malware of de verspreider daarvan. Voorzie apparaten die zakelijk gebruikt worden van goede antivirussoftware, om te voorkomen dat u getroffen wordt door malware.

Wilt u advies over goede antivirussoftware voor uw organisatie? Neem dan vooral eens contact met ons op.

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+