Apple’s M1 processor: Wat zijn de voordelen voor u als gebruiker?

Apple lanceerde op 10 november j.l. haar nieuwe M1 processor voor de MacBooks en Mac mini’s. Is het voor u interessant om te weten wat er “onder de motorkap” schuilt?
Wij leggen u graag de techniek uit en vertellen wat de voor- en nadelen zijn van deze nieuwe processor voor u als gebruiker.

Apple’s nieuwste ARM gebaseerde M1 processor is een technologisch zeer geavanceerde processor, het combineert meerdere chips in één processor en heeft daardoor veel voordelen, toch zijn er zaken waar men wel rekening mee moet houden.

De techniek:

Deze nieuwe M1 processor (CPU) is een combinatie van een gewone CPU zoals we die kennen uit de Intel of AMD machines, maar heeft in zich de T2 security chip, de Secure Enclave chip en de grafische kaart (GPU).

Wat voor chips zijn dit en wat doen ze nu precies…

 • De T2 chip is de chip die zorg draagt voor het regelen van versleutelde opslag, veilig opstarten van de machine, verbeterde beeldsignaalverwerking en beveiliging voor Touch ID.
 • De Secure Enclave verzorgt de opslag van de gegevens van Touch ID, die
  lokaal op de machine worden bewaard en nooit extern bij Apple.
 • De GPU of videochip is verantwoordelijk voor alles wat er op het scherm verschijnt, of dat nu het besturingssysteem, een Word-document of een Netflix serie is.

De M1 processor beschikt bovendien over 8 cores (rekenkernen).
Daarvan zijn er 4 high-performance en 4 high-efficiency.

Tijdens het gebruik meet de CPU zelf wat er nodig is om de taak zo goed mogelijk te volbrengen en schakelt automatisch van de high-efficiency kernen (stroombesparing) naar de high-performance kernen (snelheid) wanneer nodig.

De M1 processor beschikt over de meest toonaangevende machine-learning en zal bijvoorbeeld het zoeken in foto’s naar gezichten en objecten vele malen sneller laten verlopen.
Omdat de M1 processor bovengenoemde zaken heeft, gebruikt de chip vergeleken met zijn tegenhangers bijzonder weinig stroom.

Vanwege de overeenkomende ARM based chip-architectuur tussen de M1 processor en de iOS chips is het mogelijk apps die je gebruikt op je iPhone of iPad rechtstreeks op je MacBook of Mac mini te draaien. Op deze manier zal in de toekomst de grens tussen het macOS en iOS verder vervagen waardoor een betere samenwerking tussen MacBooks, iMacs, iPhones en iPads mogelijk zal zijn.

Dit alles levert u als gebruiker de volgende significante voordelen op:

 • Zeer goede prestaties ten opzichte van bestaande Intel Macs.
 • Langer gebruik op 1 batterijlading, tot wel 20 uur!
 • Snellere zoekresultaten binnen het systeem en foto’s.
 • De mogelijkheid om in de toekomst iOS-apps te draaien rechtstreeks in het besturingssysteem.
 • De M1 processor produceert veel minder warmte waardoor de ventilator veel minder hoeft te worden gebruikt, de MacBook Air heeft zelfs geen ventilator meer.

Het is niet al goud wat er blinkt…

De processor is een bijzonder staaltje techniek, kan veel en is een enorme vooruitgang, maar er zijn echter wel wat situaties waarbij de M1 processor in zijn huidige vorm minder geschikt is.

In welke gevallen kun je beter kiezen voor de Intel gebaseerde machines:

 • Bij zware grafische taken is het verstandiger te kiezen voor een Intel Mac met een losse videochip op het moederbord. Een zogenaamde dedicated videochip is krachtiger dan de on-board videochip in de M1 processor.
 • Het is bij een M1 MacBook niet mogelijk meer dan 1 externe monitor aan te sluiten op de MacBook, op de Mac mini met M1 processor kunt u maximaal 2 externe monitoren aansluiten.
 • Het gebruik van externe videokaarten via het Thunderbolt-protocol is
  niet langer mogelijk.

Sommige van deze nadelen zullen naar verwachting worden opgelost bij de volgende generatie M-processoren die mogelijk hun weg zullen vinden in de nieuwe MacBook Pro en iMac modellen die volgens geruchten rond de zomer geïntroduceerd zullen worden.

Weet u niet welke processor er beter geschikt is voor uw specifieke gebruik of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag.

Alles werkt samen
Overzicht merken
Google+