Advies: stap bij traag wifi over op 5GHz

Problemen met betrekking tot netwerksnelheden kunnen vaak opgelost worden als meer mensen overstappen op de 5GHz-band. Gebruikers zouden hierop over moeten stappen door de instellingen van hun router aan te passen. Dit voorziet Agentschap Telecom naar aanleiding van onderzoek.

Meer dan de helft van de gebruikers van draadloze netwerken in woonwijken en centra van steden heeft last van slechte verbindingen, omdat de 2,4GHz-band overvol is en netwerken op deze band interfereren, aldus het Agentschap Telecom. In totaal was bij 20 procent van de metingen op 180 locaties in steden en woonwijken de uitkomst dat de verbinding ‘slecht’ tot ‘heel slecht’ was.

“Vooral in winkelcentra zijn de interefentieniveaus en het aantal actieve netwerken extreem hoog. Gemiddeld werden meer dan 50 accesspoints gevonden, waardoor er grote performanceproblemen zijn op de 2,4GHz-band”, schrijft Strict, dat in opdracht van het Agentschap Telecom onderzoek deed naar wifi-netwerkproblemen. Naast de toename van het datagebruik en het aantal toegangspunten op 2,4GHz-band, noemen de onderzoekers de groei van wifi-repeaters als oorzaak.

De verbindingen op 5GHz waren veel beter, ondervonden de onderzoekers. Van de datadoorvoertesten kreeg 91 procent als resultaat ‘erg goed’ en 9 procent ‘goed’. De onderzoekers adviseren daarom zoveel mogelijk van de 5GHz-band gebruik te maken als gebruikers van dualband-routers last hebben van trage 2,4GHz-verbindingen. Daarnaast bevelen de onderzoekers aan de mogelijkheden voor het terugbrengen van het zendvermogen te onderzoeken. Het offloaden van data op publieke hotspots om 3g- en 4g-netwerken te ontlasten, zoals providers hebben onderzocht, raden de onderzoekers af.

Heeft u problemen met uw wifi netwerk? Een site survey van Brisk ICT brengt uw volledige wifi netwerk in kaart.

Bron: Tweakers

Alles werkt samen
Overzicht merken
INSCHRIJVEN NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste Brisk-ICT nieuws! Hieronder kunt u zich aanmelden:
Google+